Експертиза, бързи темпове на работа и диалог. Всичко това ще даде скорост на развитие на нашия район

Арх. Димитър Джугаланов, кандидат за кмет на район „Центарлен“ от „Дани Каназирева и Съюз за Пловдив“ – завършва  ЕГ “Иван Вазов” с  английски, руски и испански. Магистър по „Архитектура“, направление „Архитектура, Строителство и Геодезия“. Втора магистратура „Опазване  на  културното  наследство“. Работи като архитект в собствено архитектурно студио с над двадесет проекта в старинна градска част. Архитект в екипа по проекта за „Социализация  и  ревитализация  на  Площад  „Централен“ – гр.  Пловдив, както и в проекта за изграждане  на  посетителски  център  към  Одеона.

- Защо приехте да бъде издигната Вашата кандидатура за кмет на район „Централен“?

Отдавна познавам Дани Каназирева, уважавам я и като професионалист, и като човек. Приех, и защото екипът на „Съюз за Пловдив“ застана до мен. Моята кандидатура е резултат от доверието и труда на много хора. Включвам се в екипа на „Съюз за Пловдив“, и защото най-после хората, които имат образование, които постигат в професията си, трябва да дадат своето на града и за неговото развитие, защото докато образованите и можещи хора стоят настрана и се реализират само в професията си, ще наблюдаваме нискообразовани хора, които

продължават да използват града ни, да го консумират,

и то най-вече в лична полза. Затова и моят призив към всички хора, които са успели в професията си – не загърбвайте развитието на Пловдив и дайте своето за него в публичната сфера.

- Какви са нужните качества на един районен кмет, за да е успешен ?

Според мен, най-важното е един кмет да бъде обърнат към хората и да се вслушва в тях. По-често трябва да се правят обществени обсъждания за големите проекти, да се правят допитвания до хората На второ място, когато възникне някакъв проблем

трябва да се реагира веднага,

а не да се крием в администрацията, а да се отиде на място и да се търсят решения на веднага. От поколения моето семейство живее в „Централен“ и смея да кажа, че

познавам прекрасно всяко кътче

от Стария град до прелезите и от Съдийския квартал до реката.

- На какво според вас се дължат некачествените ремонти ?

Трябва да има и постоянен и задължителен контрол. Необходимо е да се залага стриктно в договорите точно с какви материали се работи, точно колко време ще отнеме, и да не се разписват приемателни комисии без дори и последният детайл да не е изпълнен.

Сега всичко се прави формално.

Ще сложим край на ремонтите на ремонта, просто като спазваме закона.

- Може би и приемането на самите строителни обекти и начина, по който там става също има някои пороци ?

Всички искат да виждат промяната, да виждат положителна промяна.

Район „Централен е сърцето на града,

от него излиза и слоганът „ДРЕВЕН И ВЕЧЕН“. На някои улици обаче изобщо не личи това– те са в окаяно състояние. Трябва да се работи в посока, която да даде визия и план как да се обновява улица по улица, но да се движим нагоре. Дори и да е дългосрочно.

Готов съм да изготвя такава стратегия.

Трябва да въведем правилна експертиза, бързи темпове на работа и диалог. Всичко това ще даде скорост на развитието. Просто трябва да мислим, когато взимаме решенията. Ще дам пример с проекта „Красива България“, за който всички казаха, че е променил лицето на града. Да, той го промени, но само за три-четири години, след което къщите започнаха да се люпят една по една, защото никой не слушаше експертите, които казваха, че не трябва да се прави с дадена боя, която използваха, че не трябва да се прави от хора, които не са обучени. Просто градът ни пропуска възможности, заради некомпететност.

- Вие сте архитект с опит в съхраняването на културно-историческото наследство. Какво бихте подобрили в тази област?

Според мен „Капана“ беше един много добър проект, който тръгна добре, хората го възприеха добре. Също толкова успешен и може би още по-добре би се възприел и Тютюневият град. Трябва да се наблегне и на други  ключови обекти – Небет тебе трябва да се завърши задължително. Има одобрен проект на арх. Румяна Пройкова, който трябва да бъде изпълнен.

- Кои ще са първите проблеми, с които ще се заемете веднага, ако спечелите?

Безспорно най-тежък е проблемът с паркирането в центъра на града. Районът е гъсто населен и силно застроен. Ще изследваме възможности за места за подземно паркиране. Най-доброто за работещите на центъра е буферен паркинг, със спирка в близост и по-чести рейсове, които да са от паркинга към центъра. Имаме план къде

да се изградят джобове за паркиране,

където инфраструктурата позволява, особено пред търговските обекти, за да освободят булевардите.

Междублоковите пространства трябва да се озеленят

и облагородят и да се подържат чисти. Няма как над 40 милиона общината да харчи за почистване и за озеленяване и те да изглеждат по този безобразен начин. Междублоковите пространства и малките градинки са местата, които сближават съседите. Нямаме право да ги занемаряваме.

- Но какво ще е първото нещо, което ще направите ?

Според мен ключът е силният екип.

- Какво ще кажете на пловдивчани, за да подкрепят „ Дани Каназирева и Съюз за Пловдив“?

Ще кажа само две думи: ще бъде различно.

Дани Каназирева, кандидат за кмет и водач на листата за Общински съвет

Силен екип и повече правомощия за „Централен“, който е сърцето и лицето на Пловдив

Време е да оставим партийната принадлежност и чиновническия подход

Район „Централен“ е сърцето и лицето на Пловдив. Това е историческият и културен център на града. Основната ми задача ще бъде да работя с експерти в областта на културата, археологията и историята. Един от приоритетите ни е да съживим района и да представим по един наистина достоен начин архитектурно-историческото ни наследство – говоря за Стария  град, Небет тепе, Одеона, Източна порта. И без никаква бутафория.

Важен приоритет е инфраструктурата в  „Централен“

подземна и надземна, защото освен  розите по булевардите вече е време да взимаме  дългосрочни решения. Наводненията след ремонтите още веднъж  доказаха, че в район „Централен“ има големи проблеми с инфраструктурата.

Акцент в управлението ми ще

бъде зелената система – районът е презастроен.

Смятам, че  задължително трябва да се спре разпродажбата на общински имоти в района, а   междублоковите пространства да бъдат отредени за паркове и градини. Паркирането е също огромен проблем и ще търсим бързи практични решения за разрешаването му чрез малкото останали свободни общински терени, както и изграждането на паркоместа тип „джобове“. Незабавни мерки ще предприема и за опазване на тепетата, които са един от символите на града ни.

Арх. Димитър Джугаланов е най-подготвеният кандидат

за кмет на район „Централен“. Той е не само архитект, но е и експерт по паметници на културата. Притежава опит и компетентност в областта на строителството и има ясна визия за организация на паркирането и развитие на зелената система и инфраструктурата. Крайно време е

да избираме хора, които могат и знаят,

имат нужното образование и качества. Тоест,  да бъдат удобни за хората в един район, а не за партийната централа в София.

Имам му пълно доверие и съм сигурна, че ако някой може нещо да даде на район „Централен“, то това ще е само той. Не е чиновник или партиен функционер, каквито ги спускат отгоре. Обича района си, в който е израснал. Арх. Джугаланов ще изпълни със смисъл местната власт, а именно – да бъде  близо и в услуга на хората.

Моят апел към жителите на „Централен”

е този път да си изберем можещ, знаещ, подготвен, възпитан човек, който ще уважава и ще работи за нашия район, за да ни покаже, че управлението може да бъде различно.

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679
-->