А ако само светофарите са „умни“?

Имаме си “умни” светофари. Имаме си и задръствания все още. Дали тогава всички са “умни” в тази история?

Улиците на Пловдив са тесни за интензивния трафик, защото политиката на управляващите предвижда само смяна на пътната настилка, но не и разширение на пътната инфраструктура и изграждане на нови булеварди и кръстовища на две нива. Решенията обаче не са само свързани с нова инфраструктура, но и с управлението на старата.

Затова очакванията бяха проектът „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт“ да доведе до видим резултат. Проектът на стойност 44 млн. лева бе финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ и по него бяха подменени остарелите светофарни уредби на част от основните кръстовища в Пловдив. С пари по този проект бе открит и Център за управление на трафика.

Само за тази цел бяха похарчени над 6 млн. лева – по-голямата част от които са безвъзмездна финансова помощ от ЕС. Не е ясно кой какво управлява в този Център за управление на трафика, но трафикът продължава да изглежда неуправляем. Разочарованието на шофьорите е огромно, защото тъй наречените „интелигентни“ светофари ни най-малко не намалиха задръстванията по основните градски булеварди.

Пловдивчани все още очакваме да видим ползата от тази инвестиция за милиони. И се питаме дали е достатъчно само светофарите да са “умни” или пък е важно това качество да притежават и авторите и изпълнителите на проекта.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 329 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679