Голямото закъснение за Европейска столица на културата

Община Пловдив се бави с инфраструктурните проекти, които са свързани с провеждането на Европейска столица на културта през 2019 г. Чували сме това изречение много пъти, но проблемите са сериозни и забавянето не е просто политическо обвинение.

Целта на Европейска столица на културата е не само да се организират повече спектакли, изложби и концерти, но и да привлечем туристи от цял свят, като трайно поставим Пловдив върху картата на културните събития в Европа.

Задачата е изключително отговорна и, за да бъде изпълнена, Министерският съвет определи бюджета на Европейска столица на културата в размер на 76,4 млн. лв. От тези средства 20 млн. лв. са държавна субсидия, 46,4 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от община Пловдив и 10 млн. лв. – от спонсори.

А освен неработещ зоопарк?

Част от държавната субсидия – 4 млн. лева – е дадена преди две години за строителство и е инвестирана в зоопарка, който обаче все още не е отворен. Останалите 16 млн. лева са предвидени за културната инфраструктура. От тази сума общината получи преди няколко месеца 7 млн. лева за няколко конкретни проекта – 2,7 млн. лева за реконструкцията на пл. „Централен“, по 1 млн. лв. – за ремонт на кино „Космос“ и изграждане на пешеходна зона в Тютюнев град, 2,2 млн. лв. – за реконструкция на художествените галерии и 200 000 лв. за резидентен център, планиран да се разположи в една от къщите в Стария град. Обектите са посочени от местната администрация.

До 2019 г. остават само 15 месеца. Но до този момент нито един от тези инфраструктурни обекти дори не е започнат. Не са подготвени работните проекти и не са проведени обществени поръчки за избор на изпълнители. Този факт създава реална опасност Пловдив да провежда културните събития в същите зали и галерии, с които разполага и сега. Администрацията няма време да изпълни програмата, която сама е набелязала.

Така сме изправени пред риска да не успеем да подготвим Пловдив за това толкова очаквано от години събитие. Защото значението на Европейска столица на културата не е само за една година – през 2019 г. трябва да бъде само началото, а след това хиляди българи и чужденци да се връщат редовно в Пловдив заради неповторимия дух на града ни. От нас не се искаше чак толкова много.

Заключеното кино „Космос“

Сградата на бившето кино „Космос“ на ул. „Гладстон“ е един от арт центрове, където през 2019 г. ще се провеждат част от културните събития. Това пише в концепцията на Европейска столица на културата. Засега обаче общинската сграда е под ключ.

В тази сграда не са прожектирани филми още от 90-те години на миналия век. Състоянието на някога голямата и комфортна амфитеатрална зала със сцена и екран е катастрофално. Всички инсталации са унищожени, покривът тече, осветление и отопление няма. Без капитален ремонт „Космос“ не може да посреща посетители.
За възстановяване на общинската сграда е отпусната държавна субсидия в размер на 1 млн. лв. До този момент ремонтните работи не са започнали. Няма и информация дали е подготвен проект за реконструкция.

Трудно може да бъде осъществена и идеята за разчистване на площада пред киното. Пространството откъм ул. „Гладстон“ е обявено за частна собственост с решение на съда, постановено преди години. Собствениците водят дела срещу намерението на общината да премахне построените на площада търговски обекти.

Преди време млади професионалисти, сред които и много архитекти, положиха усилия и направиха редица подобрения в сградата. Вдъхнаха й живот, но по-късно „Колектив Културен космос“ бяха буквално изгонени от сградата, без да им се поиска мнението относно визията за развитие на бившето кино.

Градът на галериите

Пловдив е известен като град на художниците. Галериите са част от духа на нашия град. Градските художествени галерии обаче не са в най-доброто състояние. И отново проблемът не е само в парите. Ремонтите на градските художествени галерии са финансово подкрепени с целева субсидия в размер на 2,2 млн. лева от държавния бюджет.

Първоначалните намерения на община Пловдив бяха за Европейска столица на културата да подготви изложбените зали на ул. „Съборна“ и на ул. „Гладстон“, която се стопанисва от Дружеството на пловдивските художници. В нито една от тях не е започнал ремонт.

Провалени планове

Преди години общината реши да предприеме мащабно разширение и реконструкция на галерията на ул. „Гладстон“. Планът включваше и надстрояване на сградата. Намерението беше свързано с идеята през 2019 г. в Пловдив да гостува поне една изложба на световно известен художник. За подобна експозиция са необходими много по-различни условия, отколкото тези, които се предоставят в сградата на ул. „Гладстон“ – с течащ покрив и влага.

Тогава художниците протестираха, защото, както и в много други случаи, никой от община Пловдив не сметна за необходимо да обсъди тези промени с тях. Липсата на диалог не е нов проблем за Пловдив. Докато страстите се уталожат и отношенията се изяснят, мина още време.

В един момент плановете на местната власт рязко се промениха. Някой реши да събори галерията и на нейно място да построи нова. Мотивът бе, че една нова сграда ще струва толкова пари, колкото и ремонтът на старата. Но и тогава диалог нямаше, и тогава експертите не бяха потърсени. Бъдещата изложбена зала нямаше проект, нито оценка за цената на строителството.

Приказки без край

Но с това екстравагантните и нереализирани идеи на община Пловдив не свършват. Появи се и план за нова галерия под стълбището на „Каменица“. Бившият бар беше откупен с бюджетни пари от частна фирма именно с тази цел. Днес никой в община Пловдив не си спомня за обещанието на Главната да се открие филиал на Градската художествена галерия. Парите обаче бяха платени.

Наскоро администрацията беше споходена от още едно ново хрумване – за изложбена зала да се ползва общинската част от бившия детмаг „Снежанка“ на ул. „Райко Даскалов“. Аргументът е, че таваните там са високи и има големи прозорци. Към момента вече има сключен договор, като площ от 421 кв.м. е отдадена под наем само за един месец през годината за цена едва 472 лева без ДДС.

Опитът обаче ни учи, че тук “гениалните” идеи засенчват предишните “гениални” идеи, а градските художествени галерии продължават да очакват ремонта си.

Руини и пепелище в Тютюневия град

Колко пъти сте чували за Тютюневите складове в последните години? За съжаление, все по неприятни поводи. Ако не са опити за незаконно събаряне, то ще е мистериозен пожар. А този квартал трябва да е привлекателен арт център, който в концепцията за Европейска столица на културата е наречен Тютюнев град.

Днес имаме безстопанствени сгради, грозни руини и пепелище. Авторите на концепцията, с която Пловдив защити престижната титла, не са и предполагали, че идеята им граничи с утопия. Бившите тютюневи складове до един са частна собственост. Никой от авторите на концепцията не е водил разговори със собствениците – нито за партньорство, нито за евентуално спонсорство.

Една от по-ценните като архитектура сгради на ул. „Одрин“ 8 беше разрушена от нейните собственици и засега няма изгледи скоро да бъде възстановена. Пожар обезобрази други четири склада на ул. „Иван Вазов“, „Кап. Андреев“, „Екзарх Йосиф“ и „Г. М. Димитров“. Стените на най- красивата от тях , на бележития пловдивски дарител Димитър Кудоглу, е подпряна с железа, за да не рухне върху главите на минувачите. Пред рухване е и складът на бул. „Христо Ботев“.

Община Пловдив обаче е измислила изход. Сега ни уверяват, че Тютюнев град ще има, но културните събития ще се провеждат на открито. Интересно как ще стане това при необезопасени сгради и реална опасност за минувачите. Или адреналинът ще е екстра за туристите?

Иронията не е безпочвена. Общината получи пари от държавата един милион лева за пешеходната зона в Тютюневия град. Проектът засега е само на думи. Предстои да видим кои ще са майсторите, които ще се заемат да работят на необезопасен терен.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 4,015 

Последни позиции

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Сериалът за Европейска столица на културата да не се окаже криминален

Eвелин Парасков и „Съюз за Пловдив“: Общината неглижира проблема с Рогошко шосе

Дани Каназирева: Къде са отчетите за разходите за Европейска столица на културата?

Този сайт използва "бисквитки" (cookies) с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече за това какви данни съхраняваме в нашата Политика за поверителност. Съгласен