ДаниКаназирева: Няма да подкрепим бюджета, ако не приемат нашите предложения

„Съюз за Пловдив“  предложи  конкретни обекти за изпълнение през 2018 г.

„Съюз за Пловдив“ няма да подкрепи бюджета за 2018 г., ако в проекта не бъдат включени техните предложения. Още през декември съветниците представиха своите конкретни идеи.

„Това не е ултиматум, а нашата принципна позиция – ние представляваме интересите на много от пловдивчани. Очакваме и управляващите да уважават мнението на хората“, заяви председателят на групата Дани Каназирева.

Лидерът на групата на „Съюз за Пловдив“ напомни, че предложените за включване в капиталовата програма над 20 проекта са отдавна чакани от гражданите. Предложенията са подготвени от експерти, конкретни и разумни са и не изискват прекалено много средства на фона на целия бюджет от 320 млн. лв., от които за капиталовата програма са планирани 60 млн. лв.

„Съюз за Пловдив“ очаква общината да осигури пари за проектиране на бул. „Марица – север“, изграждане на първия етап от продължението на бул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“, саниране на детска градина „Еделвайс“ в „Тракия“, ремонт на няколко улици и тротоари в кварталите и на подлезите на бул. „Кн. Мария Луиза“, обновяване на детски площадки, изграждане на паркоместа и въвеждане на видеонаблюдение в най-рисковите зони в града.

„В проекта на бюджета не е включен нито един от посочените от нас обекти. Ако на сесията нашите предложения не получат финансиране, това ще бъде знак за непризнаване и незачитане на проблемите на пловдивчани”, коментира Каназирева.

Съветничката очаква част от изготвената капиталова програма да не бъде изпълнена, както се случва от няколко години. Причината е една и съща – средствата за големи обекти се планират, без да има проект и избрани изпълнители. Такива са случаите с ремонта на кино „Космос“, за който се залагат 1 млн. лв., преустройството на Детмаг „Снежанка“ в художествена галерия за 1,7 млн. лв., реконструкцията на Голямоконарско шосе с планираните 1 млн. лв. за 2018 г. и 9 млн. лв. за 2019 г.

„Това са много важни обекти, но администрацията няма готовност за тях. Помним как всяка година в бюджета фигурира подлез „Модър – Царевец“, но изграждането изобщо не е започнало“, припомни Каназирева.

Съмнения  възникват и  във връзка с приходната част на бюджета.   Планът на приходите от местните данъци  за 2018 г.  е завишен  с 40 % в сравнение със събранитесредства през миналата година.   „Това са 30 – 40 млн. лв. в повече, които няма откъде  да дойдат при положение, че  няма завишение на данъци.  Неоправданото напомпване на бюджета е едно от притеснителните неща, защото кухите приходи  означават кухи разходи“, коментира Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,141 

Последни позиции

Дани Каназирева: Бус лентите ще донесат нови задръствания и конфликти

Дани Каназирева: Регулирайте правилно светофарите, за да няма хаос в трафика

Дани Каназирева: Най-доброто решение е и мост, и пробив под гарата

Дани Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост. Кажете най-после истината

Дани Каназирева: Събарянето на Бетонен мост ще блокира живота на хиляди граждани

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679