Дани Каназирева: Всички в парламента се ослушват за партийните субсидии

Народното събрание е длъжно да се произнесе по всички въпроси от референдума

Лидерът на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева е категорична, че Народното събрание следва да изпълни законовите си задължения и да се произнесе по въпросите от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум. След окончателното произнасяне на Върховния административен съд, че резултатите от референдума не са задължителни, парламентът има срок от 3 месеца, за да разгледа поставените въпроси. Това е така, защото активността надхвърли 20% .
Значително мнозинство от участвалите в референдума подкрепиха въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура, намаляване на субсидията за партиите на 1 лев на глас годишно и задължително гласуване.
Субсидията за партиите в България са най-високите в Европа. Това е нетърпимо и огромното мнозинство гласували поискаха да се промени. В момента субсидията е по 11 лева на глас годишно, което налива в сметките на по-големите партии десетки милиони. Народното събрание е длъжно да вземе отношение по този въпрос – или да промени субсидията на 1 лев, или да определи друга сума, или да запази сегашното равнище. Всеки трябва да заеме ясна позиция.
„Съюз за Пловдив” е за отпадане на субсидиите, защото работи така от години и защитава интереса на своите избиратели. Каквато и да е позицията на парламентарните партии обаче, те трябва да я кажат на висок глас и да престанат да се ослушват.
Народното събрание трябва да спре да заблуждава хората, че след като отхвърли законопроекта на ГЕРБ за мажоритарното гласуване, си е свършило работата. Депутатите са длъжни да вземат отношение по резултата от референдума и отново да поставят на обсъждане въпроса и всяка партия ясно да заяви своята позиция.
„Съюз за Пловдив” отдавна подкрепя въвеждането на изцяло мажоритарни избори за Народно събрание. Вярваме, че е време да се носи лична отговорност за всяко действие, а не решенията да се взимат анонимно в тъмните кабинети на партийните централи.
Всички парламентарни партии се надяват хората да забравят за тези въпроси и статуквото да остане непокътнато. „Съюз за Пловдив” обаче няма да спре да им припомня техните задължения.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,221 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679