Дани Каназирева: Има поне 3 причини срещу поскъпването на Синя зона

С 20 % ръст на таксите за тротоарно право се нанася удар на средния и дребния бизнес, категорична е председателят на съветниците от „Съюз за Пловдив“

Председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева няма да подкрепи увеличението на цената за Синя зона от 1,50  на 2 лева  и 20 %  ръст на  таксите за за ползване на маси на открито. Поскъпването на  тарифите  е предложено от кмета Иван Тотев и ще се разглежда в Общинския съвет на 23 януари.

Според Каназирева има най-малко три причини тези промени на наредбата да не се приемат:

Първо – няма логично обяснение защо се завишава цената на Синя зона. Нито е някаква обмислена и цялостна политика срещу замърсяването на въздуха или срещу задръстванията.  В мотивите  не се посочва  за какво ще бъдат използвани събраните в повече пари.

Второ – няма справедливост в това решение на администрацията. От години „Съюз за Пловдив“ отстоява следната позиция – цената на паркирането  не може да се повишава, ако не са направени инвестиции за подобряване на инфраструктурата,  с която да се предложи алтернатива на гражданите. В Пловдив не е построен нито един многоетажен  паркинг, няма буферни паркинги, въпреки че за тях се говори от 15 години.  Поскъпването на Синя зона  няма да реши големите проблеми с  паркирането. Напротив – повече шофьори  ще  търсят начин да спират  в междублокови пространства,  на тротоари и улици без режим за платено паркиране. При цена 2 или 3 лева местата за паркиране си остават същите. Същият брой коли  ще се движат в широкия център на Пловдив, затова  аргументът  за по-малкото замърсяване на въздуха звучи несериозно.

„Още миналата година настоявахме средствата, които се събират  от паркиране, да се реинвестират в изграждане на   паркинги, но това и досега не е направено.  В същото време Пловдив продължава да е с най-високия данък МПС  и с най-скъпата Синя зона в България“, напомня Каназирева. С увеличението на 2 лева цената на паркирането в Пловдив се изравнява със супер центъра на София. Това е лишено от всякаква икономическа логика, защото  доходите на хората и цените на имотите в Пловдив са значително по-ниски.Освен това, за разлика от нашия град, столицата е разделена на две зони

Единствената цел на администрацията е да събере  повече пари в бюджета. Миналата година цената в Синята зона беше увеличена от 1 лев на 1,50, като платеното паркиране беше наложено и в събота. Сега отново се предлага ръст  до 2 лева.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ изрязяват и категоричното си несъгласие с увеличението на таксите за тротоарно право. Това е трето поскъпване през последните няколко години,  което се предприема пак без никакви основателни причини и обосновка.

„Срещу дребния и средния бизнес се нанася поредния удар, който ще се отрази върху доходите на хиляди семейства“, коментира Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 2,283 

Последни позиции

Дани Каназирева: Бус лентите ще донесат нови задръствания и конфликти

Дани Каназирева: Регулирайте правилно светофарите, за да няма хаос в трафика

Дани Каназирева: Най-доброто решение е и мост, и пробив под гарата

Дани Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост. Кажете най-после истината

Дани Каназирева: Събарянето на Бетонен мост ще блокира живота на хиляди граждани

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679