Дани Каназирева: Новият Изборен кодекс ни хвърля в Индия

Защо не взимаме пример как гласуват в Белгия, Гърция, САЩ?

 

Експерти от различни региони начело с адвокат Дани Каназирева от Съюз за Пловдив  бяха внесли преди няколко месеца в Нaродното събрание  предложение с 35 промени в Изборния кодекс.  Каназирева  беше поканена в Обществения съвет , създаден с цел да се изработят  по-съвършенни правила  за организацията на парламентарни и местни избори.

 

–          Г-жo  Каназирева, гарантира ли  по-демократични и по-честни избори  внесеният  в Народното събрание  проект на новия  Избирателен  кодекс?

 

–                За огромно съжаление, проектът в този му вариант не дава никакви гаранции. Всички гръмки приказки, изговорени  за промените в кодекса, се оказаха една фасада, зад която  на практика няма нищо  по-различно . За мое разочарование, а  и на повечето експерти, Общественият съвет беше създаден за проформа.  Явно управляващите  не са поставяли за цел да има конкретни промени за по-справедлив и по-честен вот. Затова те са козметични, с което за пореден път се хвърля прах в очите на хората.  Едно от нашите  предложения е  за  всеобщо задължително гласуване, въведено в такива демократични държави като Белгия и Гърция.  Категорични сме, че задължителния вот ще пресече един от пороците в България – търговията с гласове. Лично аз не искам „Столипиново“ да определя кой ще бъде кмет на Пловдив или депутат.  Тази поправка в Изборния кодекс ще сложи край на балансиращата роля на ДПС в управлението на държавата, която наблюдаваме вече 20 години. Предложили сме изборите да се провеждат в работен ден – вторник, обявен за почивен, каквато практика е приета в САЩ. Това със сигурност ще увеличи избирателната активност, а и ще бъде удобно за хората.

 

–          Защо според вас тези предложения не са включени в проекта?

 

–          Колкото е по-ниска избирателната активност, толкова  са по-големи възможностите за купения и минипулирания вот., както и за вота  в полза на партиите с най-големи субсидии.  Пак заради  сметките на партийния елит  не се прие и другото ни предложение – за задължителната уседналост на кандидатите.  Няма никаква логика  човек от Видин да представлява в парламента Пловдив.  Редно е  в Народното събрание да ни представляват наши съграждани, които да милеят за своето населено място или регион и да отстояват техните интереси.В България  е въведена  практика, при която се допуска един и същия човек да се кандидатира от два избирателни района. За съжаление, това статукво  е запазено в проекта на уж новия кодекс, което означава,  че   порочната практика на партиен парашутизъм ще продължи и занапред.

 

–          Преференциалният вот, предвиден в проекта, ще доведе ли до по-голяма демократичност на изборите?

 

–          Не. Ако нямаше праг, както ние  предложихме  в нашия пакет с 35-те поправки,  щях да кажа, че има някакъв резултат от  дебатите по кодекса. В проекта обаче е посочен праг от 7 процента. Уж  се говори, че избирателите ще имат право да пренареждат листи, а в същото време се слага праг, което автоматически  превръща това право в чисто формално. При 7-те процента нашите гласове отиват в канала. Надявах се, че към  промените на Изборния кодекс ще се подходи поне малко по-справедливо, за да се акумулира общественото доверие. Но се оказа, че надеждите са напразни.

–          Събирането на личните данни в подписките не нарушава ли нашите права?

 

–          Това безумие е запазено и в новия вариант на кодекса, въпреки че едно от нашите предложения беше да отпадне.  ЕГН-та на стотици хора се размятат по партийни централи и могат да станат обект на злоупотреба, макар че уж са защитени от закона. Отгоре на това стотици чиновници хабят работното си време,, за да проверяват тези ЕГН-та, за които на сто процента съм сигурна, че са преписани от книга в книга. Това не е само нарушаване на правата на граждани, но и предпоставка за престъпление.

 

–          Машинното гласуване няма ли да създаде още по-големи предпоставки за манипулация на вота?

 

–          Машинното гласуване е използвано в Индия и в други държави от третия свят, където има огромен брой на неграмотни.  Жалко е, че ще си докараме стари машини, изхвърлени от Германия, за да създадем още по-голяма бъркотия и повече съмнения в честността на вота. Нито една от европейските държави не  упражнява машинно гласуване. Невероятно е – вместо да  взимаме опита от страните на ЕС, ние копираме практики от преди 50 години.  С тази нагласа няма как да вървим напред и ние – експертите от регионите – ще продължим  да отстояваме позицията си,  докато тази политическа класа не се махне.

Интервю в. Марица

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 669 

Последни позиции

Малко след 21:00ч. част от протестиращите в Пловдив пристигнаха пред сградата на Областна администрация

Областният управител Дани Каназирева присъства на представянето на новите инициативи на Германо-българския център за срещи и на обновения Управителен съвет на фондацията

Каназирева: Областната комисия по безопасност на движението със засилени мерки преди старта на новата учебна година и преди есенно-зимния сезон

Пловдив отбеляза 135-та годишнина от Съединението на България с молебен, поднасяне на венци и тържествена заря-проверка

Честит празник!

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679