Дани Каназирева: Пловдив трябва е по-сигурен по време на Европейска столица на културата

„Съюз за Пловдив“ настоява още през 2018 г. да има повече видеонаблюдения  на обществени места

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ настояват основна тема на местната власт да стане сигурността на пловдивчани, а обсъждането на конкретните мерки да започне веднага след Нова година.

„По време на Европейската столица на културата в града се очакват хиляди туристи. Ще има огромно струпване на хора не само от Европа, но и от целия свят. Институциите трябва да имат готовност да гарантират спокойствието както на пловдивчани, така и на всички гости“, казва председателят на групата съветници Дани Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ напомня, че до този момент няма знак община Пловдив и Областната дирекция на МВР да изготвят обща концепцията за сигурността през 2019 г.

Предложението на „Съюз за Пловдив“ е в бюджета на общината за 2018 г. да се предвидят средства за разширяване на видеонаблюдението в града. Това е необходимо за по-успешно опазване на обществения ред.

Каназирева напомня, че напоследък в Пловдив се увеличиха случаите на вандализъм и все повече хора се оплакват, че се страхуват да преминават през рисковите и опасни квартали.

„Съюз за Пловдив“ има конкретни предложения за местата за засилване на видеонаблюдението – в проблемнaта от години зона около Централна гара – в подлези, училищни дворове и детски градини в микрорайона, както и в междублоковите пространства на улиците „Хан Кардам”, „Тракия”, „Сатурн”, „Кавала”, „Христо Станчев“, „Филип Македонски, „Бузлуджа“ и „Д-р Никола Ковачев“.

Необходимо е видеонаблюдението да обхване зоните на район „Северен“, където има повишена битова престъпност и вандалски прояви. Това са улиците „Гороцвет“,  „Гърличе“, „Петър Шилев“ и ул. „Лайка“ – до подлеза, който свързва кв. „Захарна фабрика“ с „Шекер махала“ и на ул. „Хан Телерик“ до малкия „Гигант“.

Монтиране на видеокамери се налага също така на улиците ”Клен”, ”Жеравна”,  ”Лотос”,  ”Вратцата”, Комплекс на слепите на ул. ”Ландос” и в парка срещу пазара на ул. ”Босилек” в район „Източен“.

От „Съюз за Пловдив“ са убедени, че системата за видеонаблюдение трябва да бъде контролирана от Областната дирекция на МВР и конкретно от II- о и III-то районни управления на полицията – това ще осигури по-голяма оперативност.

Според експертите необходимите средства са около 200 000 лева и те няма да са в тежест на общинския бюджет.

„Важно е да гарантираме всеки ден сигурността на хората и нашите деца.  Едновременно с това се надяваме, че общинската администрация ще започне изготвянето на програма с реални и ефективни мерки за опазването на реда през 2019 г.“, коментира Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 214 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679