Дани Каназирева: „Пловдив 2019“ да представя в Общинския съвет редовен отчет за разходите си

Без прозрачност и доверие няма да имаме успешна Европейска столица на културата

Всеки похарчен лев от фондация „Пловдив 2019” трябва да бъде публично отчитан пред пловдивчани, призова Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”. Тя предлага фондацията да изготвя и да представя в Общинския съвет редовен отчет за разходите си на всеки три месеца.

„Подготовката за Европейска столица на културата ще струва много пари. Само през тази година община Пловдив предоставя 5 млн. лв. Целият бюджет е в пъти по-голям и пловдивчани имат правото да знаят кой и как харчи парите им. Това ще бъде празник за целия град и той няма да бъде възможен в атмосфера на непрозрачност, недоверие и съмнения за корупция”, мотивира се Каназирева.

Повод за тази позиция е внесеното от администрацията предложение за изменение на Учредителния акт на фондацията, което ще даде право на изпълнителния директор на „Пловдив 2019“ да прави разходи до 50 000 лв. без одобрението на Управителния  съвет. Досега таванът е 5 000 лв.

„Съюз за Пловдив” подкрепя това предложение, защото опитът досега сочи, че ръководството на фондацията има нужда от повече бързина и ефективност в работата си.

„Но нека не позволяваме цялата подготовка да бъде обвита в непрозрачност и недоверие. Новото правомощие на директора ни задължава да осветлим разходите – нека всеки пловдивчанин да има пред очите си числата. Затова предлагаме фондацията да бъде задължена да предоставя отчет на разходите си пред Общинския съвет на всеки три месеца”, каза още Каназирева.

„Съюз за Пловдив” предлага и конкретното решение – да се създаде нова ал. 8 на чл. 19  на Учредителния акт на фондацията. Новият текст ще задължи изпълнителния директор „да представя пред Учредителя отчет за разходите на Фондацията най-малко веднъж на три месеца. Всеки един тримесечен отчет се внася от Учредителя за приемане от Общински съвет – Пловдив“.

„Целта ни е да има прозрачност. Прозрачността ще контролира екипа на фондацията. Прозрачността ще върне и доверието на пловдивчани”, очаква Каназирева.

Съветниците от „Съюз за Пловдив” призовават колегите си да подкрепят предложението, за да не започнат пловдивчани да наричат предстоящия празник не Европейска столица на културата, а Европейска столица на корупцията.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 764 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679