Дани Каназирева пред Сашо Диков: Схемата с Панаира е олицетворение на олигархията

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник Дани Каназирева обяви, че отказът на Общинския съвет да приеме 20,63% от държавните акции на „Международен панаир Пловдив“ АД е правилното решение. В студиото на „Просто Диков“ по телевизия BiT Каназирева коментира, че схемата с Панаира изобщо не би била възможна, ако в България имахме работещи институции.

„Предложената сделка не само не беше добра, но и олицетворява всичко грозно, което се случва в България. Този път намесата на г-н Борисов категорично съвпадна с обществения интерес – отмяната на тази сделка“.

Сашо Диков нарече „безгръбначно“ поведението на кмета на Пловдив, който веднъж подкрепи сделката, а след призива на Борисов промени позицията си.

„Мотивите и тогава, и сега не са ясни. Не е ясно защо тогава беше предложена тази сделка, а сега беше отменена. Миналия август Пловдив зае много достойна позиция – не може акциите от тази емблема на града и на България да се прехвърлят на Варна, а не на Пловдив“, припомни Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ обаче предлага от самото си създаване друго решение. Дани Каназирева го припомни и в студиото на Сашо Диков:

„Държавата следва да заеме мястото си, да упражнява контрол и да следи за интересите си в дружеството. Няма държава или община, която ако иска да провежда политика на контрол, да не може го осъществи“.

ИЗВОДИТЕ ОТ СКАНДАЛА

Дани Каназирева открои два извода от целия скандал:

„Първият извод е, че в България има срастване на политическа и икономическа власт. Това отвращава хората. Това кара все повече млади хора да напускат страната. Виждат как едни полагат усилия, учат, работят и не им се случват нещата, а се случват на една друга категория хора, които имат своите партийни зависимости“.

Вторият извод според Каназирева е, че в България живеем в псевдодемокрация, в един силно централизиран партиен модел и всичко се ръководи от партийни централи. А в такава ситуация не може да се говори за силно и независимо местно самоуправление.

ОПЕРАТА – КРАСИВА ЛЪЖА

Дани Каназирева каза в прав текст, че крайната цел на цялата схема е била довършването на тази сделка, което да доведе до окрупняване и концентриране на капитала в ръцете на Георги Гергов.

Каназирева определи като абсурдна идеята за изграждане на опера на територията на Панаира. Според нея Пловдив е можел досега да построи 20 опери, ако не беше подарил 400 дка на Гергов.

„Това е цинично – ти да подариш стотици декари и да се молиш да ти върнат пет, за да си построиш опера със собствените пари. Това беше една красива лъжа, която трябваше да направи всичко малко по-приемливо за обществото“.

Каназирева припомни, че превземането на Панаира започва от 2006 година с протекцията и по волята на СДС, ВМРО, БСП и ДПС в Общинския съвет, по време на правителството на БСП, НДСВ и ДПС.

Според общинския съветник няма сделка, в която да няма политически протекции.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,655 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679