Дани Каназирева: Схемата за Панаира е символ на ограбването на Пловдив

Скандалната схема с държавните акции в „Международен панаир Пловдив“ няма да бъде завършена. Кметът на Пловдив Иван Тотев и съветниците от ГЕРБ получиха нареждане да отменят решението, които гласуваха заедно със съветниците от БСП.

Ситуацията е скандална и смешна, но това е правилното решение. Схемата с Панаира беше нагъл и безсрамен опит за доограбване на огромно парче от ценната земя на Пловдив. Тази сделка не трябва да бъде завършвана.

Но нито мотивите, с които бе защитавана схемата, нито мотивите, с които сега ГЕРБ се обръща срещу нея, говорят за последователност. По-скоро изглежда, че до вчера Георги Гергов е бил любимец на властта, а днес вече не е. Поставянето на отделни личности над обществения интерес не може да бъде част от нашата демокрация.

За нас тази схема винаги е била символ на ограбването на Пловдив.

За мен обаче по-важни за изводите от всичко това:

 Срастването между икономическата и политическата власт е факт. Интересът на гражданите винаги е на заден план. Невидимите връзки и зависимости принудиха ГЕРБ да гласува схемата. Същите невидими връзки и зависимости сега ги принуждават да отменят собственото си решение.

 Общинските съветници са само машина за гласуване, подчинена на партийната си централа. Това няма нищо общо с реалното местното самоуправление, в което решенията за Пловдив се взимат от хората в Пловдив.

 Гражданското общество е отчаяно и уморено. Немислимо е подобна нагла схема изобщо да бъде предлагана. А тя не само бе предложена, бе задвижена и гласувана, без това да предизвика масово обществено недоволство.

За операта няма смисъл да говорим. Всички знаехме, че това е само красива лъжа, за да отклони вниманието от нахалната схема.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 351 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679