Евелин Парасков, Дясно обединение Нова Република: Европейска столица на културата е пред риск, защото нямаше кой да защити Пловдив

Пловдивските депутати демонстрираха безпрецедентно безхаберие за парите за предстоящата Европейска столица на културата през 2019 година. Тяхното бездействие рискува да провали събитието, което всички в града очакваме с нетърпение, предупреди Евелин Парасков, общински съветник от “Съюз за Пловдив” и кандидат за народен представител от Дясно обединение Нова Република.

Парите за подготовката и провеждането на Европейска столица на културата са определени с постановление на Министерския съвет на 1 април 2015 г. Държавната субсидия е в размер на 20 млн. лв., които са разпределени по години. Това означава, че през 2015 г. община Пловдив трябваше да получи 1,5 млн. лв., ПРЕЗ 2016 г. – 2,5 млн. лв., ПРЕЗ 2017 г. – 5 млн. лв., ПРЕЗ 2018 г. – 5 млн. лв., ПРЕЗ 2019 г. – 6 млн. лв. Тези пари са жизненоважни за достойното представяне на Пловдив и България.

Какво става на практика:

Постановлението е прието в мандата на ГЕРБ с коалиционните партньори от т.нар. Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ. През първите две години управляващите изобщо нямат намерение да преведат парите на Пловдив. Следва мълчание от всички, които днес претендират за доверието на пловдивчани. Тогава Менда Стоянов е шеф на бюджетна комисия, а Славчо Атанасов – на културната. Мълчание. Николай Ненчев, Божидар Лукарски и Христо Иванов са министри в това правителство. И те не опитаха да защитят Пловдив. Днес всички тези имена са начело на листите в града ни. И мълчаха, когато

Пловдив бе наказан.

Дори в приетия държавен бюджет за 2017 г. за Европейската културна столица Пловдив не са предвидени никакви средства. В такива моменти човек се пита какво правят нашите депутати в Народното събрание. Не защитиха ли интереса ни?

Две години преди това толкова важно събитие нито един инфраструктурен проект не е изпълнен . Нова на новия F за Обещаха площад “Централен” – няма нищо. Центърът на Пловдив продължава да е с разрушена настилка с два изкопа и подлез в аварийно състояние . Кино “Космос” е включено като отделна тема в концепцията на Културна столица , но също е в трагично състояние. Художествена галерия Градската на английски ул. “Съборна” и Галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул . “Гладстон” имат нужда от ремонт, който дори не е започнал. Нищо не е направено за ” Ядрото ” в ” Капана “. Дори и ” Одеона ” няма готовност да посрещне артисти и зрители. Сцената на малкия античен театър не може да се използва , защото на управниците не им стигнаха седем години, за да я възстановят.

Ако всичко това продължи по същия начин, Пловдив – Европейска столица на културата е пред сериозен риск. И причината е само една – че градът ни няма своя глас в управлението на държавата. А всички тези, които сега се надяват на подкрепа от пловдивчани, не направиха нищо за подкрепа на града ни.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,283 

Последни позиции

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Сериалът за Европейска столица на културата да не се окаже криминален

Eвелин Парасков и „Съюз за Пловдив“: Общината неглижира проблема с Рогошко шосе

Дани Каназирева: Къде са отчетите за разходите за Европейска столица на културата?

Този сайт използва "бисквитки" (cookies) с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече за това какви данни съхраняваме в нашата Политика за поверителност. Съгласен