Единствено съдът трябва да дава разрешение за СРС

Интервю на Валентина Йеремиева, в. “Марица”
– Госпожо Каназирева, не съжалявате ли, че сте извън предизборната битка?
– Не. Напротив, считам, че постъпих много правилно, че се отказах от участието в тази кампания. Невижданата досега жажда за власт и безпардонното надцакване, което наблюдаваме, ме отвращават. Това не е политика, от която хората имат нужда. За съжаление, истинският дневен ред на обществото се подменя.
Вместо да обсъждаме политически програми за развитие на икономиката, стимулиране на бизнеса и намаляване на безработицата, ние ставаме свидетели на заливане с мръсотия. Това отблъсква хората и води до апатия. Нецивилизовано е. Винаги съм казвала, че всичко в нашия живот е политика – какви доходи получаваме, в какви болници се лекуваме, по какви пътища се движим и какъв въздух дишаме. Това интересува хората, но в момента акцентът се измести към СРС-та.
– Защо се стигна до този позорен скандал?
– В закона за специални разузнавателни средства има несъвършенства и е крайно време да го променим. Бих искала да чуя от кандидатите, запътили се към парламента, какво те предлагат в това отношение. Задължително трябва да се разграничат СРС-та от аудиозаписи. СРС-та се използват с разрешение на съответните институции с цел да послужат за доказателства в наказателен процес по съдебно дело. Ненормално е, че на един кантар в момента се слагат специални разузнавателни средства и аудиозаписи. В закона трябва да има забранителен текст за използване и разпространение
на този вид записи. Чудовищно е да записват личните ти разговори на работното място, в заведение и дори вкъщи. Това е нарушаване на личната неприкосновеност на граждани и създаване на предпоставки за изнудване. Как хората ще имат свободата да говорят при положение, че утре това тяхно право може да бъде използвано за рекет? Категорично не съм съгласна и с масовата продажба на подслушвателна апаратура в интернет срещу жълти стотинки. Безразборното и безнаказаното подслушване и записване може да доведе до до деградация на обществото ни, ако не бъде спряно.
– Какви промени според вас са необходими?
– Според действащия закон право да искат използване на СРС имат службите, свързани с националната сигурност, областните дирекции на МВР, както и окръжните прокуратури за определени престъпления. Те правят писмено искане с мотиви до председателите и зам.- председателите на окръжните съдилища. Съдията дава разрешение, след като прецени. Но прилагането на СРС-та не може да започне, ако министърът на вътрешните работи не даде своето разрешение. Този ред следва да се промени, като единствено съдът трябва да разрешава използването на СРС и никой друг в една демократична правова страна не бива да се произнася по този въпрос. Така е във всички държави на Европейския съюз. Само в България има политическа шапка в лицето на вътрешния министър. Няма значение дали той е от ГЕРБ, БСП или НДСВ. Всеки се изкушава да упражнява контрол и да закриля свои партийни кадри и фирми, а тези, които не са от негов приближен кръг – да атакува. Затова трябва да предпазим политиците от изкушение, като им вземем тази функция и я предоставим на независимата власт – съда. Тогава може да се търси и персонална отговорност, защото ще е ясно кой е поискал СРС и кой е дал разрешение.
– Какво пречи тази функция да има и МВР?
– Вътрешният министър е лице на политически кабинет. Той се излъчва от правителство, чиято партия е спечелила на изборите. Къде отива независимостта на съда, след като решаваща дума за СРС има министърът? Редно е прокуратурата да изисква, а съдът да преценя и дава разрешение. Това ще предпази обществото от манипулации и безполезни скандали.
– Добър вариант ли е да има специална агенция за СРС, както предлага главният прокурор Сотир Цацаров?
– Категорично не. Идеята за избиране на ръководството на тази агенция от парламента е грешна. Това означава, че проблемът отново ще се политизира. Съдът е независима институция и е логично той да взима решение дали да допуска използване на СРС. Необходимо е да се затвори още една вратичка в законодателството. При така наречените неотложни случаи сега се дава разрешение за СРС без съд, само за 24 часа, което също създава предпоставки за безконтролно подслушване. Драстични мерки са необходими и срещу нерегламентирани аудиозаписи.
– Какво означава драстични?
– Това деяние трябва да се счита за престъпление. В противен случай всеки измамник утре може да запише и да изнудва не само политик, но и лекар, учител, бизнесмен.
– Мирослав Найденов прав ли беше, когато даде публичност на този проблем?
– Къде беше Мирослав Найденов четири години? Мълчеше, докато имаше сигурни позиции и се възползваше от облагите, които му даваше министерския пост. В момента, в който се оказа извън властта, започна да говори. През 2010 г., когато ГЕРБ държеше абсолютната власт, излязох публично и казах кое не ми харесва в тази партия, макар че бях едва на 30 години и без никакъв политически гръб зад себе си. Кога трябва да кажем, че царят е гол? Когато си в свитата му или когато си извън нея?
– Това не е ли въпрос на морал?
– Въпрос на морал е. Ние от Съюз за Пловдив дадохме кредит на доверие на Меглена Кунева. В момента, в който тя започна да смята, че хората от жълтите павета са единствените, които разбират от политика и че в Пловдив и областта няма кадри, които могат да защитават интересите на хората, ние оттеглихме своето доверие и то – преди да започне предизборната кампания. Това е принципната и честна позиция.
– Преодоляхме ли порока с купуването и продажба на гласове, което по закон се счита за престъпление?
– Съмнявам се. Ние не можем да се справим с незаконна продажба на цигари без бандерол
до КАТ, в Столипиново и на други места, камо ли с купуване на гласове. За да преодолеем този порок, трябва да има воля и контрол, а те липсват.
– Виждате ли промяна в предизборното поведение на политиците след протестите?
– Не. Очевидно партийните централи не са могли да измислят нищо по-различно от това, което са правили в последните 20 години. Няма нови лица, нито нови идеи. Явно повечето политици се надяват, че хората имат къса памет. Убедена съм, че незаслужено подценяват хората, затова половината от избирателите не гласуват.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,570 

Последни позиции

Малко след 21:00ч. част от протестиращите в Пловдив пристигнаха пред сградата на Областна администрация

Областният управител Дани Каназирева присъства на представянето на новите инициативи на Германо-българския център за срещи и на обновения Управителен съвет на фондацията

Каназирева: Областната комисия по безопасност на движението със засилени мерки преди старта на новата учебна година и преди есенно-зимния сезон

Пловдив отбеляза 135-та годишнина от Съединението на България с молебен, поднасяне на венци и тържествена заря-проверка

Честит празник!

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679