ЗАЩО В ПЛОВДИВ НЕ ПИЕМ ВОДА ОТ ЧЕШМАТА?

Общината проспа възможността за 100 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европа

 

Чиста ли е водата в чешмите на Пловдив?

Отговорът на пловдивчани е известен – хората просто предпочитат да си купуват минерална вода за домовете, защото не вярват в безопасността на чешмяната вода. Известна е и причината – по-голямата част от водопреносната мрежа в Пловдив е амортизирана и има нужда от подмяна.

Все по-често напоследък експерти алармират, че половинвековните етернитови тръби, които представляват две-трети от мрежата, са вредни за здравето. Те са произведени от асбестоцимент и това ги прави канцерогенни.

А цената?

Чистотата и безопасността не са единствените проблеми с водата на Пловдив. Огромно количество вода се губи поради честите аварии на старите тръби. Това е причината цената постоянно да се увеличава.

Общината пропусна досега да инвестира пари за реконструкцията на водопровода и канализацията и така да подобри условията за живот в Пловдив. Така загубите продължават да се трупат, вместо със спестените пари да ремонтираме всички улици. А хората продължават да харчат парите си за бутилирана вода.

Необяснимо е защо община Пловдив изостава с изпълнението на проект за воден цикъл, каквито бяха успешно изпълнени в други общини с безвъзмездната помощ по Оперативна програма „Околна среда“. Пловдив беше изпреварен дори от Асеновград, Сопот и Чирпан.

Какво не направи община Пловдив?

В продължение на три кметски мандата слушаме за водния проект с подмяната на В и К в район „Северен“ и модернизацията на Пречиствателна станция. Но за 10 години нищо не е помръднало.

Община Пловдив гръмко ни обещаваше в предишния програмен период над 130 млн. лв. инвестиции. С европейски средства щяха да бъдат сменени 14 км. водопровод с 800 сградни отклонения и над 16 км. второстепенна канална мрежа, а също така да се обнови съществуващия колектор за обратни води на бул. „Дунав“ и да се изгради нов на Голямоконарско шосе. Това обаче не се случи.

Модернизацията на пречиствателната станция трябваше да реши големия проблем с утайките, за чието депониране и досега плащаме грешни пари на приближена до властта комунална фирма.

На многобройните питания администрацията уверяваше, че се водят разговори, европейските пари не били изгубени и скоро щели да дойдат. Уверяват ни и сега.

Договор за финансиране на проекта за воден цикъл обаче не е подписан и до днес. Това не им пречи отново да обещават инвестиции са стотина милиона. Проектът за чистата планинска вода от каскада „Въча“ също събира прах. В Община Пловдив отдавна не отварят дума за тази идея за водоснабдяването на Пловдив и още 22 населени места в Пловдивска област. „Проектирането“ струваше на българските данъкоплатци над един милион лева. Засега тези пари са отишли на вятъра.

Така продължава бездействието на властите. А пловдивчани продължават да пият вода със съмнителни качества. И да се спасяват с минерална.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 289 

Последни позиции

Евелин Парасков: Ще отпаднат ли винетките за пътищата около Пловдив

Дани Каназирева: Не можем да подкрепим поредния бюджет на празни обещания

„Съюз за Пловдив“ предлага: Сесиите на Общинския съвет да се предават на живо – онлайн

Дани Каназирева предлага: Данък МПС да се намали поне до нивата в София

Дани Каназирева: Не трябва да се допуска МБАЛ „Св. Мина“ да последва съдбата на Белодробна болница

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679