Имотите на Пловдив се разпродават като за „последно десет“

„Съюз за Пловдив“ призова общината да започне и да придобива собственост

И на тази сесия Общинският съвет ще разглежда предложение на община Пловдив за продажба на имоти. А пък мнозинството ще гласува послушно и така поредните декари от земята на пловдивчани ще бъдат разпродадени. Ако това се случваше рядко, нямаше да има никакъв проблем. Това обаче се превърна в основно занимание за общината.

Този път искат да продадат общински имоти с размер 3350 кв. м. За да си го представите по-нагледно, това е половин футболно игрище. Но това е само на една сесия. Община Пловдив редовно разпродава свои терени и скоро ще бъде в ситуация да няма място дори за една нова детска площадка.

Само за миналия мандат от 2011 до 2015 г. Пловдив е продал 147 982 кв.м. имоти – това са над 20 футболни игрища. От началото на този мандат до днес са предложени за продажба още 75 564 кв. м. имоти – ето ги още поне 10 футболни игрища.

С това ли ще запомним управленията до сега? Земя с големината на над 30 футболни игрища вече е разпродадена.

Защо го правят?

Обясняват това безотговорно поведение с необходимостта от приходи. Това обаче не е сериозно – община Пловдив събира огромни суми от данъци и такси. Всеки знае колко плаща за колата си и какви огромни такси са необходими, дори и само да построиш един гараж. В момента градът ни преживява пореден имотен бум и общината не може да се оплаче от липса на приходи.

Истинската причина е, че Пловдив от години се управлява като чужд град. През цялото време на това управление Пловдив е придобил само един имот – общината купи бар „Калигула“, който щеше да бъде преустроен в художествена галерия. Галерия няма, но има нови и нови продажби.

Защо това е проблем?

Разпродаването е сериозен проблем за Пловдив, защото лишава общината от възможността да води активна жилищна, транспортна и културна политика. Ето ги трите проблема:

Общината трябва да притежава свои жилища, за да има възможност да помага на хора, които са ощетени от съдбата и не могат сами да поемат тези разходи. Общинските имоти могат да се използват за партньорства с фирми, които да строят срещу обезщетение и така Пловдив да придобива нови жилища. Това обаче не се прави, терените се разпродават масово, както и малкото останали общински жилища.

Паркирането в Пловдив става все по-трудно. Общината реши дори да раздава под наем парчета от града и така да разпали междусъседски войни. В същото време няма нито един нов общински паркинг. Няма нито едно партньорство с бизнеса за изграждане на многоетажен паркинг. Терените се разпродават, паркирането става все по-невъзможно.

В околностите на Пловдив индустрията се развива с бързи темпове. Градът ни привлича хора от други краища на страната. Нуждите на пловдивчани нарастват. Къде обаче са местата за бъдещите нова опера, нова концертна зала, нов конгресен център на Пловдив?

Скоро няма да има свободни места – всичко се разпродава, а семействата ще има да се надяват на нови детски градини и спортни площадки. Това не е отговорно поведение и „Съюз за Пловдив“ гласува против предложенията за разпродажби. Ние вярваме, че е време за дългосрочна политика с любов към града ни, а не за цинична игра в стил „последно десет“.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,760 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679