Каназирева: Пловдив днес губи окончателно един от най – ценните си имоти – 140 дка в парк „Отдих и култура“

IMG_Dani_KanazirevaТова е непростим гаф и поредното доказателство за безнаказаната безстопанственост, безотговорност и немарливост, които царят от години в местната власт. В други държави загубата на такъв имот се тълкува като престъпление и подлежи на наказателна отговорност, но у нас по традиция се потулва, придружена с гузно мълчание на управляващите.

Сагата със 140-те декара е започнала при кмета Иван Чомаков, явно с цел да бъде присвоен този атрактивен имот. По предложение на Чомаков на 25 юли 2002г. Общинският съвет взема решение № 365 за учредяване  на публично – частно партньорство,  наречено  „Увеселителен парк Тракия“ АД. В акционерното дружество  общината апортира два  свои имота в парка с обща площ над 140 дка. Основен предмет на дейността на тъй нареченото партньорство е изграждане на увеселителен парк – нещо от рода на български Дисниленд. Съдружниците на общината по онова време са фирмите „Сентрал Инвестмънт Груп Холдинг“ АД – Люксембург и „Финансово –индустриална група РЕИ Холдинг“, за която се знае, че е свързана с брата на президента и бивш евродепутат от ГЕРБ  Емил Стоянов.

140-те декара са оценени на 1 260 000 лева и срещу този апорт общината получава едва 25 на сто от акциите. Съдружниците притежават останалите 75%, а съответно и абсолютните права на действия, както и на решения в общото събрание. Общината на практика остава безгласна буква в продължение на всички тези 12 години.

Днес замисленото преди време присвояване се финализира така, както се финализира една добре обмислена сделка. На 12 декември  на общото събрание на акционерите ще бъде взето решение за прекратяване на дейността на дружеството и откриване на производство по ликвидация. Това означава, че кредиторите ще имат право да получат в указания срок своите вземания и съответно 140-те декара да бъдат разпродадени. Без да е показало поне някаква икономическа дейност, дружеството отчита за миналата година колосални загуби в размер на 1 834 000 лв., които са с 834 000 лв. в повече от предходната година. В Общинският съвет няма никаква информация с какво се занимават съдружниците.  Не е ясно и как са натрупани загубите, които ще ни костват парка.

Няма никакво значение, че на сесията на 26 ноември Общинският съвет упълномощи свой представител в общото събрание да гласува на 12 декември  против ликвидацията на дружеството.  25 % акции нищо не решават, а през тези години нито един кмет не е направил нищо, за да спаси 140-те декара в парка. По тази причина ги губим.

Преди четири години намерих документи, от които стана ясно, че още през 2005г. съдружниците на общината са ипотекирали имота на Гребната база, за да вземат кредит. Ипотеката не е заличена и не е известно това задължение да е платено на кредитора – фирма „Търсава“ от село Ябланица, община Своге. Оказа се, че договорна ипотека е била учредена между кредитора  „Национален изследователски институт по транспорт“ ООД – София и кредитополучателя „Увеселителен парк Тракия“ на стойност 1 350 000 лв. Целта е покупка на акции от капитала на „Ремонтно – възстановително предприятие Кьоне“ АД – София, като двата апортирани от общината имота с площ 140 дка се явяват обезпечение на ипотеката.  През 2006г. с договор за продажба „Национален изследователски институт по транспорт“ ООД прехвърля своето вземане в размер на 1 350 000 лв. на фирма „Търсава“ в с. Ябланица.

Въпреки, че анонсирах този проблем публично, администрацията не реагира. Не е изключено и днес кредиторите  на нашите партньори вече да се редят на опашка за 140 -те декара до Гребния канал. Все пак са ги чакали 12 години…

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 4,004 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679