Кметът намести свой човек в Общото събрание на МБАЛ „Пловдив” Каназирева: Мотивите за освобождаването ми са излишни и „плоски”

Кметът Иван Тотев намести свой човек в Общото събрание на акционерите на МБАЛ”Пловдив”. Това е доц. Петко Недев, общински съветник от ГЕРБ. Предложението медикът да измести Дани Каназирева направи съветникът от ГЕРБ Димитър Христозов. Рокадата стана с 30 гласа „за”, 3 „против” и 8 „въздържали се”.

„Ако знаех, че това ще ви направи щастливи, сама щях да се оттегля. Относно мотивите, че следва да е лекар, ще заявя само, че това е акционерно дружество и общите събрания се провеждат съгласно Търговския закон. Представителят на общината гласува така, както му нареди общинският съвет. Излишни са тези мотиви, можеше да не се внася като извънредна точка”, заяви Дани Каназирева по време на сесията, като нарече мотивите за освобождаването й „плоски”.

„Като четох мотивите, си задавах въпроса защо е необходима тази смяна? Дали защото не е защитен интересът на община Пловдив? Г-жа Каназирева е известен пловдивски юрист и специалист по корпоративно право. Тя е единственият човек, който публично защити интересите на общината в казуса с Окръжна болница. Тя беше причината 20 000 души да застанат зад нея. Г-н Тотев, разбирам желанието ви да наместите ваши хора на всяка цена, но мислете, че не всички са послушковци”, каза по време дебата Вихра Ерамян, съветничка от Съюз за Пловдив.

Предложението за освобождаване на Каназирева като представител на община Пловдив в Общото събрание на акционерите на МБАЛ”Пловдив”АД бе внесено в извънреден порядък от кмета Иван Тотев, като се подчертава, че по „преценка на новото ръководство на община Пловдив е подходящо процесите да се наблюдават от медицинско лице, запознато със специалната нормативна база и което е в течение на динамичните промени в здравеопазването и здравната реформа”. От мотивите на кмета става ясно, че Каназирева си е вършила съвестно работата, но „желанието на новото ръководство е да осъществява ефективен контрол, като следи за състоянието на общинската част от капитала на МБАЛ „Пловдив”АД, респективно тенденциите за неговото увеличаване или намаляване”.

Дялът на държавата в бившата Окръжна болница е 51%, община Пловдив има 23.17 на сто, а 25.83% е делът на общините в Пловдивско.

Дани Каназирева стана представител на общината в Общото събрание на МБАЛ „Пловдив” през юли 2009-та по предложение на ГЕРБ. Година по-късно съветничката яростно се противопостави на поредния опит за приватизиране на лечебното заведение, чрез намаляване на дела на община Пловдив от 23 на 10 процента.

„Подготвя се скрита приватизация на болницата. Пловдив е печално известен с подобни схеми на увеличаване на капитала: Панаира, „Ритон”, „Градски транспорт”. За 2 години са правени три опита за промяна на капитала на МБАЛ „Пловдив” , бяха мотивите на Каназирева тогава. Точно тя обърна внимание, че първият опит за скрита приватизация прави Тройната коалиция през 2008-а, когато Министерството на здравеопазването предлага създаване на публично-частно партньорство със строително-ресторантьорската фирма „Норд инвест”. Идеята била болницата да апортира огромни терени на Пазарджишко шосе в частното дружество, разкри схемата Каназирева. В резултат – опитите за промяна в капитала бяха осуетени, а общините-акционери и гражданско сдружение „Спаси Окръжна болница-Пловдив” застанаха зад Каназирева . Защитата на обществения интерес за МБАЛ”Пловдив” обаче бе и една от причините Каназирева да бъде изключена от ГЕРБ.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 441 

Последни позиции

МБАЛ “Свети Мина“ в Пловдив се преобразува в болница за лечение на пациенти с Ковид-19, разкриват се още 142 легла в други здравни заведения

Ресторантите в Пловдив и областта с работно време до 23.30 часа и с по-тиха музика

Каназирева: Болниците и Спешна помощ в реално време ще следят свободните легла в отделенията за COVID-19, комисия ще консултира и следи за хоспитализациите и изписването на болните

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Представители на контролните органи и Областна администрация провериха, петък и събота вечер, десетки заведенията в Пловдив и областта

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679