Парите от софийския боклук неправомерно дадени на районните кметове

Получените пари за софийските боклуци неправомерно се разпределят между районните кметове, алармира председателката на Съюз за Пловдив и общински съветник Дани Каназирева.

„Няма решение на общинския съвет, което да регламентира раздаването на пари на малките кметове за ремонти на улици, тротоари и осветление. Договорените компенсации за приетите бали са предназначени целево за определени обекти и проекти, а за промените трябва да даде съгласие и Министерският съвет”, обясни Каназирева. Тя бе член на комисията по преговорите между Столична община и община Пловдив през есента на 2009 г., когато в мандата на кмета Славчо Атанасов на сметището в Цалапица започна депонирането на 100 000 тона столични бали.
Според взетото тогава решение Пловдив трябва да получи като компенсация 26.5 млн. лева на няколко транша. Средствата трябва да бъдат вложени в почистване на коритото на река Марица, преустройството на Градския дом на културата, изработване на идеен проект за пътен възел „Модър-Царевец”, разширение на бул. „Марица-север”, както и за реконструкция и строителство на детски градини и училища, точно упоменати в протокола от 8.10.2009 г.
През януари миналата година общинският съвет промени решението, като редуцира парите за „Модър-Царевец” с близо 3 млн. лева и ги пренасочи в ремонт на спортни съоръжения. Тази промяна обаче бе съгласувана с МС.
„Няма проблеми парите да бъдат дадени за благоустрояване на 6-те района, но това не може да стане без санкцията на ОбС”, категорична бе Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 329 

Последни позиции

МБАЛ “Свети Мина“ в Пловдив се преобразува в болница за лечение на пациенти с Ковид-19, разкриват се още 142 легла в други здравни заведения

Ресторантите в Пловдив и областта с работно време до 23.30 часа и с по-тиха музика

Каназирева: Болниците и Спешна помощ в реално време ще следят свободните легла в отделенията за COVID-19, комисия ще консултира и следи за хоспитализациите и изписването на болните

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Представители на контролните органи и Областна администрация провериха, петък и събота вечер, десетки заведенията в Пловдив и областта

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679