„Пловдив 2019“ трябва да представи първия си подробен отчет наесен

Фондацията за подготовка на Европейска столица на културата „Пловдив 2019“ трябва да представи през ноември първия си подробен отчет на разходите. Ръководството е длъжно да прави това на всеки три месеца, след като общинските съветници приеха  единодушно предложението на Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. Учредителният акт бе променен и сега управителният съвет и изпълнителният директор трябва да представят отчет за дейността и разходите пред общината, а тя да го внася за одобрение в Общинския съвет.

„Това е изключително важна промяна. Спорът беше колко да харчи директорът без санкция от управителния съвет – дали да са 5 000, дали да са 50 000 лева, дали да са 36 000 лева. Всъщност няма значение конкретното число – важно е всеки похарчен лев на пловдивчани да бъде отчетен прозрачно и да бъде обяснен пред общинските съветници“, каза Каназирева.

На последната си сесия Общинският съвет одобри повишаване на тавана на разходите, които изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ може да прави без одобрението на управителния съвет. От сегашните 5 000 лева сумата нарасна на 36 000 лева. Обяснението бе, че с наближаването на 2019 г. се увеличава и необходимостта от повече оперативност.

„Най-важен е контролът. Пловдивчани имат правото да знаят за какво отива всеки разход – и за 1 лев, и за 36 000 лева. Общинският съвет прие едно от най-важните си решения, като одобри нашето предложение. Това е пътят, за да имаме Европейска столица на културата, а не Европейска столица на корупцията“, коментира след сесията Каназирева.

Това не е първото предложение на „Съюз за Пловдив“ за засилване на контрола при подготовката на престижното събитие. Групата на Дани Каназирева отправи официално питане към кмета Иван Тотев за това кои проекти предвижда община Пловдив, докъде е стигнала тяхната подготовка и осигурено ли е вече финансирането за тях. По инициатива на „Съюз за Пловдив“ до края на септември Тотев трябва да представи подробно плана на общината – с конкретни проекти, срокове и суми.

„Очакваме след лятото да приключим с тайните за Европейска столица на културата“, каза Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 356 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679