Площад „Централен“ – управленски бъркотии

Годината е 2019. Пловдив е домакин на Европейска столица на културата. Градът ни посреща хилядите гости на площад “Централен”, където току-що е открита уникалната експозиция на археологическия комплекс „Римския форум на Филипопол“, с нова настилка, фонтани, пейки и зеленина. Пловдив изглежда като най-атрактивните градове в Европа…

Забравете за тази картина. Площад “Централен” няма да изглежда така през 2019 г. Идеята не може да бъде реализирана, защото няма време, а инвестициите и работата по реставрацията и експонирането на античните находки са прекалено големи.

Проблемът не са парите.

Най-любопитното е, че пари за този проект има. Т.е. вечното обяснение с липсата на средства не работи. Правителството вече е отпуснало първия транш от 2,7 млн. лева и е готово да финансира площада и през 2018 г., макар че никой не може да каже днес каква ще е стойността на реконструкцията. Към момента общината нито има проект, нито е обявила обществена поръчка за проектиране.

Забавянето се дължи на няколко основни грешки. За новите разкопки на площада бяха загубени три години, в резултат на което се потвърди предупреждението на опитни археолози и архитекти, че на античния форум ще се намерят само останки от древни зидове и разрушени части от антични колони. И че е по-разумно усилията да се насочат към вече проучените зони на Римския форум от южната и северната страни на Централна поща.

Нямаше кой да чуе експертите.

Днес и трите археологически изкопа буренясват. Безполезен се оказа международният конкурс за визията на площад „Централен“, в който участваха десетки автори. След много шум и суперлативи по адрес на участниците, общината откупи класирания на първо място проект на колектив от Португалия, за да… не го изпълни. Идеите се оказаха нереалистични. Този експеримент струва на градския бюджет 100 000 лева и най-важното – изгубено време.

Както се появи, така и изчезна идеята за изложбена зала на Филипопол във фоайето на Централна поща. Преговорите за придобиване на дял от сградата се оказаха безрезултатни, както и идеята за подземен античен музей под площада.

Границите на площада и Цар Симеоновата градина се уточняваха в продължение на месеци заради лошата координация между община Пловдив, Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Човек ще помисли, че двата имота се намират в Тутракан, а не един до друг на пъпа на Пловдив.

След всичко това, общината се разбърза. И за да намали сроковете, сега администрацията е решила да обяви една процедура и за проектиране, и изпълнение. В най-оптимистичния сценарий реконструкцията на площада може да започне най-рано през пролетта. И няма как да приключи за шест месеца.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,245 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679