Пример за серийна безотговорност

Историята с Римския форум до Централна поща в Пловдив е пример за серийна безотговорност. Неповторимият археологически комплекс може да се превърне в една от емблемите на Пловдив, редом с Римския стадион и Античния театър. Вместо това имаме изоставен терен с недовършени разкопки.

Преди 14 години общината е продала терена, а сега си го откупуваме обратно. Продала го е за 1,2 млн. лв., а сега ще го купим отново за 5 млн. лв.

Всички ние сме поставени в ситуация без избор – Пловдив трябва да си върне Римския форум и никой не спори по този въпрос. Но в същото време ще похарчим пари, които можеха да отидат за нови детски площадки и ремонт на улици.

Как стигнахме дотук?

Теренът от южната стана на Централна поща е продаден през 2003 г. – тогава кмет е Иван Чомаков. Няма търг, няма конкурс. Решението за продажбата е взето от Общинския съвет, защото по онова време законът дава право на директни продажби, ако купувачът е „стратегически инвеститор“. В случая инвеститорът е стратегически – обещава да построи бизнес офиси и да експонира като в музей разкритите части от античния площад. Планираната инвестиция е за над 10 млн. лв. Нищо от това обаче не се случва и вината е основно на общинските управи.

Тогава община Пловдив продава терена с площ 5634 кв. метра за 1,2 млн. лв. В договора изрично е записано, че новият собственик трябва да инвестира във възстановяването на Римския форум 1 милион. Новият собственик наема археолози, започват разкопки, които обаче са спрени. Причините са две – първо, граждански протести срещу разрешеното от общината застрояване на Римския форум, и второ, нормативният хаос, който забъркват институциите.

Как си прехвърляха топката?

Областният управител по това време Гьока Хаджипетров обжалва решението на Общинския съвет като незаконосъобразно. Основният аргумент е, че археологическият комплекс е паметник на културата, което означава, че той е задължително публична държавна собственост – т.е. общината няма прво да се разпорежда с нея. Съдът трябва или да потвърди, или да отмени продажбата. Но решението на ВАС изненадва всички – то казва, че теренът е общинска собственост, а археологията е публична държавна собственост. Заключението е, че Общинският съвет не е превишил правата си и продажбата остава в сила.

Прокуратурата също бие отбой – кметът Чомаков е невинен, тъй като решението за продажбата на общинския терен е взето от Общинския съвет, който е колективен орган и не носи наказателна отговорност. Така никой не носи вина за тази бъркотия – продажбата остава в сила, инвеститорът не може да прави нищо, а Римският форум остава в руини.

Какво да се прави?

Най-добрият вариант е община Пловдив да не беше продавала този терен. Или поне да беше проучила предварително неговия статут и да е наясно, че археологическите находки са изключителна публична държавна собственост и не могат да бъдат продавани. Съдът усложни още повече случая.

Днес Пловдив няма избор и трябва да откупи терена, защото това е единственият път към експонирането на Римския форум. По тази причина „Съюз за Пловдив“ подкрепя предложението за придобиването на имота. Собственикът пък е в правото си да определя цената – народът отдавна е казал, че не е луд този, който яде зелника.

Община Пловдив обаче трябва да направи пълна ревизия на всички подобни сделки за продажба на общински имоти, от които данъкоплатците са ощетени. Тези 4 милиона лева не са единствената щета, причинена на пловдивчани.

Безразличието днес е най-сигурният път към загубата на още пари в бъдеще. Мълчанието на управниците на община Пловдив само засилва съмненията за картел между всички политически сили, които досега са били на власт – картел в полза на сделките и в ущърб на хората.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,299 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679