Съветниците единодушно отложиха точката за сливането на „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“

Градусът на напрежението сред пловдивските медици бе бързо свален, след като Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ призова политическите партии и кмета Иван Тотев да седнат и да разговарят с представители на протестиращите. Лекари и медицински сестри от МБАЛ  „Св. Мина“ (Първа градска болница) дойдоха на сесията на Общинския съвет, за да протестират срещу липсата на диалог и опита за силово налагане от страна на общината на сливането им с МБАЛ „Св. Пантелеймон“ (Втора градска болница).

“Два са основните проблеми на здравеопазването – първият са партийните назначения, които водят до некачествено управление и фалит, а вторият са високомерието и липсата на диалог от страна на общината“, обяви Каназирева.

Тя предложи разговорите да започнат веднага, а не да продължава конфронтацията. Последва първата среща изобщо между протестиращите медици и кмета Иван Тотев. След това той предложи на съветниците да отложат тази точка от дневния ред за месец септември, докогато администрацията и медиците да могат да изгладят противоречията.

МБАЛ „Св. Мина“ е второто лечебно дружество, доведено до фалит през последните няколко години. Заради огромни задължения беше затворена и Белодробна болница. Община Пловдив днес признава, че ако не преструктурира Първа градска болница, тя ще изпадне в несъстоятелност и също ще бъде затворена. Загубата на лечебното заведение за миналата година е почти милион лева, а през тази продължава да трупа дългове. Предложението на общината е болницата да стане част от МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

„И медиците се вдигнаха на протест, защото никой не им казва какво ще се случи. Хората имат право да знаят както кой е отговорен за съсипването на болницата досега, така и какво ще се случи с работното място на всеки един от тук нататък. Това пропусна да направи Община Пловдив и е много добре, че най-после чуха призивите ни за диалог“, коментира след сесията Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ не за първи път алармира за нарушения диалог между професионалните общности и администрацията. Това води до нови и нови конфликти, от които губят всички в Пловдив.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 961 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679