„Съюз за Пловдив“ е организация на хора, които обичат града си

 

 

– Госпожо Каназирева, в края на 2017 г. , точно 2 години преди местните избори, как оценявате политическата ситуация в Пловдив?

Ситуацията е същата като пред 10 години. Мисля, че нищо не се е променило. От години очакваме да избираме независими органи на местната власт, които да защитават интересите на хората тук, все още не можем да се измъкнем от овехтялата партийна система – всички заповеди се спускат от софийски централи и няма кой да събере смелост, да застане до хората пловдивчани и да работи за тях.

Такова е състоянието не само в Пловдив, а и в цялата страна. Това се вижда и от последните проблеми в здравеопазването – всички чакат някой от София да свърши работата. Видяхме потвърждението на модела и в Пловдив – известен политик получи титлата „Доктор хонорис кауза“, само защото има власт над общите ни пари.

Всичко е подчинено на партийните интереси – избира се, служи се,  назначава се,  уволнява се, дават се пари така. Всичко се върти около партийните интереси. А функцията и значението на местната власт са съвсем други – трябва да го осъзнаем като общество, ако искаме да сме равноправна държава в ЕС. Докато това не се случи, няма да има промяна и ще се въртим в кръг от зависимости и някъде в тъмните канцеларии на София ще се решава къде да има детска градина, спортна площадка, коя улица да се оправи, кой проект да е приоритет, кой бизнес да се лансира и кой да се атакува.

– Според Вас каква ще е конфигурацията на местните изброи след 2 години?

Няма как да направя прогноза толкова рано, но вероятно повечето кандидатури ще са партийни, както винаги е било. Трябва обаче да спрем порочния модел, в който се движим, и тогава да изберем хората с нужните качества, а не само заради партийната им принадлежност. Досега голяма промяна в Пловдив не е имало – Общинският съвет се повтаря от години. На последните местни избори проявихме безразсъдната смелост да назовем в прав текст всичко, което се случва, но това не промени конфигурацията в Общинския съвет – дори увеличи влиянието на определени групи.

– Кои партии виждате като евентуални партньори?

Винаги сме били готови да работим с всеки, който познава Пловдив и поставя на първо място проблемите на Пловдив, а не интересите на партията си. Ще си партнираме с можещите, интелигентни и независими хора, които милеят и обичат града си. Трудно работим с партии, защото ние не сме такава в истинския смисъл. „Съюз за Пловдив“ е организация на хора, които обичат града си – това е бил и водещият ни мотив за участие в изборите. Това е и причината да не ни харесват много партиите.

– Смятате ли, че Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ могат да спечелят надпреварата с такава с мощна партия, като ГЕРБ например?

Не сме създали „Съюз за Пловдив“ с тази идея – ние като профил и хора сме различни. За нас най-важна е не партийната машина, а развитието на Пловдив и интересите на пловдивчани. Говоря за партиите като цяло – при нас няма междуособици, надпревара, интриги.

– Може би защото не сте във властта?

Точно обратното – виждаме, че властта консолидира някои други. За нас ценното е да си заедно с верни хора около себе си, когато не си в управлението и аз се гордея с екипа си. „Съюз за Пловдив“ от години не е във властта и няма нито един член, който е отпаднал, отцепил се или предал идеите ни. Това е изключително рядко срещано явление в българската политика – това ни прави много различни от другите.

– Ако Вие сте кмет на Пловдив, кои са първите три неща, които бихте направили?

Лесен е този отговор, защото съм го давала много пъти – на първо място са диалогът и възстановяването на справедливостта. Хората в Пловдив са постоянно унижавани и имат усещането, че постоянно ги крадат. Има си причини това да е така. Затова най-важното е да възстановим достойнството на пловдивчани – да знаят, че управлението е в техен интерес, а не на някоя партийна група.

А приоритетите за мен са ред, сигурност, чистота, правила, контрол и строги санкции. Няма как един кмет да е успешен, ако не се справи с дребните на вид проблеми, а те не са толкова дребни, защото присъстват в живота на всеки. Това означава градът да бъде чист, подреден, да има правила, ред и сигурност за жителите и гостите му, да улеснява пловдивчани като инфраструктура, да има нормални условия за отглеждане на деца. Едва след това остават по-големите проекти.

От години повтарям, че Пловдив се задушава и не може да теглим заеми и да кърпим улици, а да нямаме нито един нов булевард. Не приемам договорите за ремонти, които се подписват – те са в интерес на някой друг, но не и на Пловдив. Хората път под морето правят за една година, а ние преасфалтираме един булевард за четири години.

– Какви са най-важните постижения на „Съюз за Пловдив“ през тази година и какви са целите, които си поставя за следващата?

Още през пролетта ще излезем с анализ за първите 2 години от този мандат. Аз и моят екип познаваме проблемите в Пловдив – на всяка една уличка, във всеки един квартал. Голяма част от нашите предложения за решаване на тези проблеми бяха изпълнени от районните кметове и общината. Явно сме добър пътеводител. Но е трудно да прокараме дългосрочни политики, защото всичко решава мнозинството в Общинския съвет.

– Вашата партия в повечето случаи подкрепя решенията на мнозинството. Смятате ли, че  Пловдив се променя в положителна посока и става все по-предпочитано място за живот, бизнес и туризъм?

Подкрепяме някои предложения, както сме правили това и в миналия и по-миналия мандат. В този смисъл няма разлика в нашето поведение. Повечето от точките са рутинни и няма как да не се подкрепят. Но не сме подкрепяли точки за данъци, такси, размер на цената за Синята зона, бюджета и продажбата на общинска собственост – ние имахме по-добри предложения и не гласувахме с мнозинството.

– „Съюз за Пловдив“ внесе в администрацията предложение за финансиране на инфраструктурни обекти през 2018 г. Кои са най-важните акценти в него и смятате ли, че те ще бъдат приети от мнозинството?

Всяко едно от нашите предложения е изключително важно – няма популизъм, а експертна и финансова обосновка. Първото ни предложение е да се проектира разширение и реконструкция на бул. „Марица – север“. Няма европейски град с река, където булевардите от двете страни да не се използват за разтоварване на трафика. Те трябва да се превърнат в скоростни отсечки, с възможност за слизане и качване от всеки мост. Освен това за всеки един от районите сме предложили преасфалтиране на малки квартални улици, тротоари, ремонти и подмяна на детски площадки.

За район „Южен“ сме предвидили изграждане на продължението на бул. „Македония“ в частта от „Никола Вапцаров“ до „Александър Стамболийски“. Този проект е изключително важен, тъй като „Македония“ е основна пътна артерия в най-гъсто населената част на „Южен“ и е най-прекият път към центъра на града.

В „Тракия“ предлагаме проектиране и саниране на най-старата и единствената без топлоизолация детска градина „Еделвайс“. Предвидили сме разширяване на видеонаблюдението и присъствие на Общинска охрана в районите „Източен“, „Северен“ и периметъра около Централна гара – една язва, която от години тормози жителите. Темата за сигурността е много важна, защото през 2019 г. се очаква струпване на множество хора, а няма знак, че се работи по обща концепция за сигурността на пловдивчани и гостите на града.

– Ще подкрепите ли бюджета на Пловдив за 2018 г.?

Миналата година не подкрепихме бюджета за 2017 г. тъй като всички наши предложения във финансовия план за 2016 г, които бяха приети, не бяха изпълнени. Направихме своите обосновани и конкретни предложения и за бюджета за 2018 г.. На 29-и декември той ще бъде качен на сайта на община Пловдив. Ще видим дали те са част от него и тогава ще вземем своето решение.

 

Източник: Plovdiv-online

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,241 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679