“Съюз за Пловдив“ спря продажба на ценни имоти – паметници на културата

След настояването от „Съюз за Пловдив“, общината се отказа да продава четири къщи, които са паметници на културата. Те бяха включени в Програмата за разпореждане с общински имоти, която предвижда през 2018 г. пловдивчани да се разделят със собствеността си в редица сгради – паметници на културата.

За продажба бяха предложени четири къщи на ул. „Бетовен“ 7 пред Дондуковата градина , на ул. „Кирил Нектариев“ 7 и 11 в Стария град и къщата с кулата на ул. „Антим I” 25.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ обявиха, че няма да подкрепят Програмата, ако тези къщи не бъдат извадени от списъка. Резултатът е, че мнозинството прие тази позиция и извади четирите къщи от Програмата.

„Продажбата на паметниците на културата  е предателство към Пловдив“, заяви председателят на групата Дани Каназирева.

Тя обясни, че разпродажбата на къщите с архитектурна стойност не гарантира, че те ще се стопанисват по-добре. Голяма част от старинните сгради са в окаяно състояние , а масовата им продажба ще доведе до „случайни“ пожари и срутвания от само себе си.  Нито един частен собственик не иска  върху имота му да тежат ограничения, каквито се налагат за паметниците на културата от закона.

„Имаме безброй горчиви примери за лошо управление на такава собственост, преминала в ръцете на частни инвеститори. И вината не е в тях . Главната отговорност за защита на паметниците на културата е на общината.Затова е важно, че успяхме да извадим тези къщи от списъка за продажба“,коментира Каназирева.

Четирите къщи, които бяха включени в Програмата, са изключително ценни имоти. Позицията на „Съюз за Пловдив“ е, че общината трябва да инвестира в тяхната поддръжка, да ги ползва за общественополезни дейности или да ги отдава под наем, за да печели.

Каназирева напомни, че няма разумен собственик, който да разпродава ценните си имоти в идеалния център на града, освен ако не е изпаднал във финансова криза.

“Съюз за Пловдив“ припомни някои от печалните примери, които ни показват какво щеше да се случи с тези четири къщи:

Красивата сграда на бившия тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8, приватизирана навремето, беше разрушена преди две години и все още е в руини. На този етап няма институция, която да накара собствениците да я възстановят.

Наследството на Кудоглу на ул. „Иван Вазов“, също продадено на частна фирма, беше доведено до тотална съсипия. Тютюневият склад се превърна в опасна сграда заради безстопанственост и накрая изгоря.

В Стария град има десетки частни къщи със статут на паметници на културата,  изоставени от техните собственици по една или друга причина. От Каблешково училище е останал само празен терен, след като общината е вкарала тази къща като апортна вноска във фирмата „Пълдин туринвест“. На същата улица „Княз Церетелев“ има още едно недоразумение – порутена стена от къща, която също е частна собственост.

Община Пловдив беше продала своя дял на съсобственици в къщата на ул. „Д-р Стоян Чомаков“. И до днес тази сграда ужасява туристите, защото е в плачевно състояние.

Орта мезар – бившата градска баня на бул. „Шести септември“ срещу Дома на младоженците, е била приватизирана навремето с условието да бъде реставрирана. Но и този паметник на културата днес представлява грозна картина. Сградата не е възстановена след пожар и продължава да се руши.

„Това  щеше да се случи и със сградите, които община Пловдив опита да продаде. Важно е за пловдивчани, че този път разумът победи и успяхме да запазим тези паметници за нашия град. Сега остава да бъдат възстановени и върнати към живот“, каза още Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,551 

Последни позиции

Дани Каназирева: Бус лентите ще донесат нови задръствания и конфликти

Дани Каназирева: Регулирайте правилно светофарите, за да няма хаос в трафика

Дани Каназирева: Най-доброто решение е и мост, и пробив под гарата

Дани Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост. Кажете най-после истината

Дани Каназирева: Събарянето на Бетонен мост ще блокира живота на хиляди граждани

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679