Три въпроса към Тотев за Европейска столица на културата: Какво, колко, докога?

Мотото на домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата е „Заедно”. 2019-а година е шанс и отговорност за всички нас, пловдивчани. Задачата е не само да посрещнем и изпратим 2019-а година, но да направим това усилие устойчиво. Целта трябва да е по-голяма – да поставим трайно Пловдив върху картата на културните събития в Европа, за да стане градът ни притегателно място за хора на изкуството и туристи.

Можем да направим най-прекрасното и скъпо откриване и да организираме най-богатата културна програма, но усилията няма да имат смисъл, ако на следващия ден всичко приключи и Пловдив не използва историческата си възможност за рязък скок. Затова днес трябва да говорим и за култура, но още и за инфраструктура, за транспорт, за места за настаняване, за гостоприемство и за всичко, което ще накара гостите да се връщат отново и да разказват на други хора за Пловдив.

„Съюз за Пловдив” призовава ръководството на община Пловдив да осъзнае важността и обема на задачата и да прочете отново мотото – Заедно! Настояваме за рязка промяна в начина на подготовка – време е за прозрачност, най-вече диалог и подробно разписан план с проекти и срокове. Време е това да стане пред очите на пловдивчани, за да използваме ресурса на целия град.

„Съюз за Пловдив” очаква кметът Иван Тотев да отчете възможно най-скоро пред пловдивчани какво е свършено дотук, какво е планирано, какво финансиране е осигурено и в какви срокове се движи подготовката.

За тази година Пловдив получава от държавния бюджет 7 млн. лв., които са предназначени за конкретни обекти: 2.7 млн. лв. за реконструкция на пл. „Централен“; 2,2 млн. лв. за реновирането на художествени галерии; близо  1 млн. лв. за изграждане на пешеходна зона в Тютюнев град и в частност на ул. „Иван Вазов“; 1 млн. лв. за реконструкцията на кино „Космос“ и 200 000 лв. за  резидентен център в “Старинен Пловдив”.

Очакваме кметът да информира пловдивчани докъде е проектът за площад „Централен”, кои галерии ще се реновират, има ли проект за пешеходната зона в Тютюневия град, какво ще се случва с кино „Космос” и кои къщи в Стария град ще бъдат подготвени за настаняване на гости.

Министерският съвет прие на 31 май 2017 г. бюджет на Европейска столица на културата в общ размер на 76,4 млн. лв. От тях 20 млн. лв. са от държавния бюджет, 46,4 млн. лв. от община Пловдив и 10 млн. лв. от спонсори и други източници.

Очакваме кметът да информира каква част от финансирането е осигурена и в какви срокове ще осигури останалата. Фондацията „Пловдив 2019” разполага към момента с близо 5 млн. лв., осигурени от общината – за какво ще бъдат използвани и кога и как ще бъдат осигурени останалите близо 40 млн. лв. от общинския дял?

Няма иформация към момента за привлечени спонсори. Очакваме кметът да информира какви разговори са водени и за постигнатите резултати. Ако съществуват проблеми в тази посока, очакваме те да бъдат огласени.

До момента няма информация някой от проектите за реконструкция да е изготвен. Няма информация и за обявени търгове. Притеснени сме от реалната възможност Пловдив да не успее да завърши в срок някои от проектите, като се имат предвид и потенциалните обжалвания. Очакваме кметът да информира конкретно – проект по проект, за движението в сроковете.

С решение на Министерския съвет от 2015 г. за Европейска столица на културата са дадени на община Пловдив 4 млн. лева.  Доколкото става ясно, тези средства са предоставени целево за зоологическата градина. Оказва се, че това е най-скъпият инфраструктурен  проект, свързан със събитията през 2019 г.  В тази връзка  имаме следните въпроси:

  1. Защо зоологическата градина фигурира само в апликационната форма, но не и в програмата на  Европейска столица на културата?
  2. Докъде е стигнало строителството  и каква част от държавната субсидия е усвоена?
  3. Защо обектът не е въведен в експлоатация и кога ще бъде отворен за посетители? 

„Съюз за Пловдив” настоява за отговори, за да има прозрачност и отговорност в процеса на подготовка. За да може Пловдив да бъде истинска Европейска столица на културата. И за да се превърне градът ни в привлекателно място не само през 2019 г., но и за дълго напред.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,448 

Последни позиции

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Дани Каназирева: Абсурдно е Пловдив да няма олимпийски плувен комплекс

Каназирева: Време е за обединение, но не със схеми от жълтите павета

Дани Каназирева: Европа спира безразборното взимане на ЕГН

Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679