Търсим само един честен депутат

Знаете ли колко пари продължават да получават партиите в парламента? По 11 лева за всеки получен глас и то всяка година. След последните избори ГЕРБ получава по 12,6 млн. лв. всяка година, БСП – 10,5 млн. лв., Обединени патриоти – 3,5 млн. лв., ДПС – 3,4 млн. лв., „Воля“ – 1,6 млн. лв.

Сега тези четири партии гласуваха на първо четене в Комисията по бюджет и финанси намаляване на субсидията от 11 на 1 лев на глас годишно. Намалението обаче да важи само за партии, които са получили 1% на изборите, но не са влезли в Народното събрание.

Това означава на практика, че ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“ ще продължат да получават милиони, но ще се опитат да заблудят хората, че има някакво намаление на партийните субсидии.

Това е лъжа.

Проблемът е, че вече повече от година Народното събрание се прави на разсеяно и не обръща внимание на резултата от проведения Национален референдум. Тогава 2 516 791 българи гласуваха с „Да“ на предложението партийната субсидия да стане 1 лев на глас годишно. Макар и активността да не достигна съвсем малко, за да стане резултатът задължителен, законът задължава Народното събрание да се произнесе по този въпрос. Депутатите се произнесоха по мажоритарното гласуване, участието в избори вече е задължително по закон, но замитат настрани най-важния въпрос – този за субсидията.

Безочлив е и начинът, по който сега искат да накажат тези извън парламента, а да запазят огромните пари за себе си. В момента само една партия има право на субсидия извън Народното събрание – останалите участваха като коалиции и са лишени от това право. Лидерът на тази партия има личен конфликт с Веселин Марешки и сега целият парламент участва в разчистване на лични сметки.

И много алчност.

Големият въпрос обаче е в алчността. Партиите нямат нужда от тези огромни пари. Виждаме как правят предизборна кампания с тях – даряват за църкви и джамии, купуват перални, раздават награди, купуват гласове.

„Съюз за Пловдив“ винаги е бил против партийните субсидии. Ние вярваме, че политиката е работа за хора, които са постигнали нещо в живота и не разчитат на данъкоплатците да ги издържат. Вярваме също, че е несправедливо партиите да получават толкова огромни пари, когато болниците фалират.

Сега предстои депутатите да гледат на второ четене проекта за държавен бюджет за 2018 г. Единственото достойно действие е да намалят субсидията за всички партии – не само за извънпарламентарните.

„Съюз за Пловдив“ призовава всички народни представители да се държат достойно. Нужен е само един честен депутат, който да предложи намаляване на субсидията за всички от 11 лева на 1 лев.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,895 

Последни позиции

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Евелин Парасков: Похарчихме милиони за „Колодрума“, а залата хваща паяжини

Дани Каназирева: Защо „Съюз за Пловдив“ е в опозиция – ето поне 3 причини

Гергана Стоянова от „Съюз за Пловдив“: Депо за строителни отпадъци трови въздуха в жилищен квартал

С това ли ще ви запомним, г-н Тотев?

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679