Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Сериалът за Европейска столица на културата да не се окаже криминален

Съветниците настояват за публично обсъждане на бюджета на фондация „Пловдив 2019“

 

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ настояват да се отложи точката за бюджета на фондация „Пловдив 2019“, предложена за гласуване на днешната сесия. Те ще настояват за прозрачност и публично обсъждане на средствата, с които фондацията ще разполага през тази година за подготовката на Европейска столица на културата. Планираните разходи са за над 12 млн. лв.

„Това са много пари, а няма никаква прозрачност. Очакваме да оправдаят тези твърде странни разходи. Срещу толкова много пари виждаме твърде малко – откриването на Европейска столица и малко по-напудрен културен календар. Това изобщо не е идеята на Културна столица“, смята преседателят на групата на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

От инфраструктурните обекти, заложени в програмата за провеждане на Европейска столица на културата, няма да бъде изпълнен нито един. Осем месеца преди началото на 2019 г. все още няма проекти и избрани изпълнители за кино „Космос“, художествената галерия на ул. „Гладстон“, площад „Централен“, Тютюневия град. Вече няма никакъв шанс тези обекти да се завършат до старта на Културната столица.

„Предлагаме публично обсъждане, защото смятаме, че хората трябва да бъдат наясно за какво точно ще се харчат милионите, предоставени на фондацията от техните данъци. Всички искаме 2019-та да бъде една добра година, но засега не се очертават видими резултати, въпреки огромните разходи“, добави Каназирева.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ са изумени от щедрото раздаване на бюджетните средства за реклама, обучения, квалификации, семинари и командировки. Това е напълно излишно и неразумно да се плащат половин милион лева за наем и ремонт на офис в чужд имот, в който се готви да се настани фондация „Пловдив 2019“.

„Кой е взел това решение и толкова ли няма общински сгради, че трябва да даваме 300 000 лв. за наем и още 200 000 лв. за ремонт на чужда собственост? Не можеше ли за тази цел да се ползват общинските помещения в Детмаг „Снежанка“, който стои празен?“, недоумява Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ очаква мотивиране за всички разходи, защото за пореден път са пренебрегнати принципите на прозрачност и диалог. Проектите, договорите и финансирането на фондацията трябваше да бъдат обсъдени подробно с всички политически групи в Общинския съвет.

„Вместо това се разпределят пари на крак. 480 000 лева ще бъдат похарчени за телевизионен сериал. Цялата им работа наистина вече заприлича на сериал, ама криминален“, коментират от „Съюз за Пловдив“.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 362 

Последни позиции

Дани Каназирева: Не трябва да се допуска МБАЛ „Св. Мина“ да последва съдбата на Белодробна болница

Дани Каназирева: “Съюз за Пловдив” с мерки за отпушване на трафика

Дани Каназирева пита кмета за бул. „Марица – север“ и бул. „Македония“

Евелин Парасков: Продължението на „Македония“ ще улесни трафика

Дани Каназирева: Пловдив сред рекордьорите по инциденти на пешеходните пътеки

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679