Евакуират всички живеещи в къщите под срутището в Дряново, община Лъки

Експерти търсят вариант за обезопасяването му.

Живеещите в две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да подава. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя обясни, че първоначално сигнал за опасността е подал кметът на община Лъки Валентин Симеонов. Веднага е създадена организация и вчера в късния следобед е извършен оглед на място от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Констатирано е, че има реална опасност образуваните пукнатини в скалата да предизвикат разрушаването й и откъсване на скални отломки, които да паднат върху близките къщи. „ След като стана ясно каква е ситуацията решихме да не се поеме риск и дадохме указания на кмета на община Лъки за евакуирането на хората от двете къщи.

„Реагирахме незабавно, като огледите ще продължат и през следващите дни, коментира областният управител. Нощта е минала спокойно в Дряново, хората от евакуираните къщи са приютени и най-важното е, че няма пострадали. По думите на кмета на общината в едната къща живее тричленно семейство, което временно е настанено при близки в селото. Втората къща е за гости, собствениците са се преместили в друго тяхно жилище, а клиентите, които са били по това време там, са си тръгнали.

След снощната евакуация, днес, в Областна администрация се проведе среща, в която участваха  главен инспектор Димитър Бришимов от  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, началникът на  „Охранителна полиция“  комисар Виктор Празов и представители на администрацията

След като се обсъдиха възможните причини за срутището бе преценено, че има непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив  и се налага евакуация и на един хотел.

„ Комисията прецени, че има  реален риск и е най-добре да бъдат изведени всички хора по цялата  траектория на въпросните скални късове, които могат да се срутят, коментира Каназирева.

„От своя страна МВР ще изпрати екипи, които ще следят денонощно мястото, за да няма някой, който да се изкуши да се върне в сградите“, допълни  комисар Празов

Според главен комисар Бришимов налице е динамика на скалните маси, като най-вероятно причината са обилните валежи. По думите му  как ще се действа ще се реши след като има становище на специалистите, но към този момент вариант на обрушване  е опасен и се изключва.

Още през почивните дни  геолози ще направят проучване на скалните маси, за да  се даде техническо решение какви укрепителни дейности трябва да се извършват. В понеделник ще се свика и постоянно действащата Областна комисия за бедствия и аварии, за да се даде много бързо становище, което ще се изпрати в София, за осигуряване на необходимите средства за укрепване на срутището.

„Притеснени сме, има риск за здравето и живота на хората. Докато не се извършат всички укрепителни дейности и хора с експертиза в тази дейност, не  кажат, че няма опасност– няма да позволим хора са се върнат в сградите“, заключи  областният управител.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,370 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679