Дани  Каназирева: Спешни 100 000 лв. за Хуманитарната  гимназия, иначе 2 хиляди деца са в опасност

Община Пловдив бави повече от година задължителния ремонт, предписан от Министерството на културата

Сградата на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и Основно училище „Княз Александър I“ се нуждае спешно от основен ремонт, защото е в много лошо състояние и е опасна за децата. Това е позицията на председателя на групата на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.
От “Съюз за Пловдив” внасят предложение до Общинския съвет, с което настояват Община Пловдив да осигури от бюджета си 100 000 лева за изготвяне на проект за реставрация на фасадата, смяна на   дограмата, ремонт на покрива и всички други необходими дейности.
„Бившата Първа мъжка гимназия е паметник на културата и е една от най-емблематичните сгради в града ни. Още миналата година Министерството на културата издаде предписание за задължителен ремонт. До този момент никой не изпълнява това разпореждане. Недопустимо е да харчат милиони за гостите на „Пловдив 2019“, а за училището на децата на Пловдив да няма нито един лев“, смята Каназирева.
Общинското ръководство много добре знае колко е наложителен ремонтът на гимназията, защото са подадени редица сигнали до Община Пловдив, Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата.
Още на 6 февруари 2018 г. главният инспектор в Инспектората за опазване на културното наследство арх. Слави Славов извърши оглед и записа в протокол, че на много места мазилката е подкожушена и декоративните елементи са повредени. Корнизите са особено опасни, защото могат да се откъснат цели елементи и да застрашат живота на учениците. Дограмата е в окаяно състояние, а част от улуците са с течове, въпреки скорошния им ремонт. Неповторими детайли по стълбището и в актовата зала са повредени от плесен и влага.
„Влагата унищожава оригиналните орнаменти, създадени от художниците Иван Мърквичка и Антон Митов, предупреждават експертите. Не може така лекомислено да похабяват историческото наследство на Европейската столица на културата“, възмущават се съветниците от “Съюз за Пловдив”.
Те напомнят, че в началото на 2018 г. на Община Пловдив е дадено указание да обезопаси най-опасните зони. На кмета е разпоредено да назначи комисия, което той прави чак три месеца по-късно, на 16 май. Общинската комисия, начело с главния архитект на район „Централен“, потвърждава заключенията на Инспектората. Тя дава 90-дневен срок за изготвяне на проект за ремонт и реставрация на гимназията. Година по-късно това не е направено.

„Законът на културното наследство задължава собствениците на недвижими културни ценности да полагат грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане. Сградата на Хуманитарната гимназия е общинска собственост и Община Пловдив носи отговорност за нея. Бездействието им обаче излага на риск 2000 деца, които се обучават в двете училища, и съсипва този архитектурен паметник“, категоричнa е Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 323 

Последни позиции

Каназирева: От новите 33 случая трима са в болница, останалите на домашно лечение, няма основание за паника

Каназирева: По мярката 60/40 имаме одобрени над 800 заявления за над 14 000 лица

Каназирева: Създадена е организация в болниците, която да осигури лечението на пациенти с COVID-19, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система

С различни прояви област Пловдив отбеляза Международния ден на безопасността на движението по пътищата

Областният управител Дани Каназирева връчи дипломите на отличници на Випуск 2020 на ЕГ „Пловдив”

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679