Каназирева: Да спрем да говорим болница „Св. Мина“ какво не може, да я оставим да работи

От тук нататък организацията е  в  ръцете на Общината

Областният управител Дани Каназирева и д-р Сийка Димчева от РЗИ проведоха среща с лекари и сестри от други две пловдивски болници, които с решение на Областния щаб предоставят екипите за подпомагане на МБАЛ „Св. Мина. Графикът вече е изготвен, като медиците започват работа още от понеделник. Те са от частните болници – Клиника „Медикус Алфа“  и  МБАЛ  „Уро Медикс“.

„Благодаря на всеки един лекар и сестра, както в МБАЛ „Св. Мина“, така и във всички 19 болници на територията на Пловдив област, които не отказаха и продължават да работят. Правим каквото можем, от тук нататък организацията е в ръцете на Общината, коментира Каназирева.

Тя апелира, да престанат коментарите,  че бившата първа градска болница е  лошо състояние, че не може да провежда каквото и да е лечение, защото това води единствено до загуба на доверие у хората, в самата болница и в здравните грижи, които се полагат там, като това ще нанесе наистина големи щети за в бъдеще. В болницата има достатъчно добри специалисти, които и към момента се справят с вече откритото отделение за Ковид-19.

„Пловдивчани имат нужда от всяка една пловдивска болница в момента, а относно общинската болница МБАЛ „Св. Мина“, самите пловдивчани не веднъж, чрез своите данъци са я спасявали  и милиони са били инвестирани в нея, именно от техните данъци, допълни областният управител.

По повод коментари на политици за  преобразуването на леглата за лечение на Ковид-19  в „Св. Мина“, областният управител поясни:

  1. За процедурата не е нужно решение на Общинския съвет. Преобразуването на част или цялата дейност на болница става със заповед на здравния министър, респективно със заповед на РЗИ и сключване на анекс със Здравната каса. За „Св. Мина“ има издадена заповед на РЗИ за 90 легла.   Преобразуването ще става поетапно. Решението за него е взето от Областния щаб още през пролетта, обсъдено е с община Пловдив и е съгласувано със Здравния министър.
  2. Болницата се финансира чрез публични държавни средства, конкретно за Ковид- 19  по клинични пътеки – 39  и 104  и от здравната каса към момента проблем с плащането по тях няма.
  3. Относно персонала. Това е проблем във всяка една болница. В МБАЛ „Св. Мина“ към момента работят 72 лекари, поне по документи, и получават месечни възнаграждения. 45 от тях са под 60г., както и 27 медицински сестри също са под 60г. Въпросът е кой ще остане да работи, защото на сила никой не може да бъде принуден. В болницата се водят на работа 8 анестезиолози, но всъщност повечето са на хартия. Именно затова решението е тежките случаи да се транспортират до най-близката болница с възможност за интензивно лечение и за това също има издадена заповед.
  4. Относно състоянието на болницата са извършени редица проверки на комисия  от РЗИ , Лекарският съюз и Медицинския щаб.  Становището е, че материалната база е в добро състояние, много по-добро от редица други болници, няма нужда от ремонти и каквито и да е капиталови разходи. Има кислородна система и апаратура.
  5. Единственото, за което моля и внасям искане, е общинските съветници  да гласуват сума от 40 000 лева на месец, с което да доплащат, над отпусканите от държавата 1000 лв., допълнително възнаграждение на медиците, които остават и се съгласяват да работят в МБАЛ „Св. Мина“. Целта на това мое предложение е те да бъдат запазени, допълнително стимулирани и равнопоставени с медиците във всички останали частни и държавни болници.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 437 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679