МБАЛ “Свети Мина“ в Пловдив се преобразува в болница за лечение на пациенти с Ковид-19, разкриват се още 142 легла в други здравни заведения

Със заповед на РЗИ се разкриват още  142 легла за лечение на пациенти с Ковид -19, като се включват още  нови три нови болници МБАЛ „Тримонциум“,  МБАЛ „Парк Хоспитал“ и МБАЛ „Медлайн „. Разкритите легла там съответно са 24, 26 и 30. Останалите легла са 16  в Транспортна болница, по 10 легла в болниците „Каспела“ , „Пълмед“  и „Еврхопистал“, а в  УМБАЛ „Пловдив“ – 16 стаи за лекуване на пациенти с непотвърден коронавирус.

Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева на извънредна пресконференция, на която присъстваха главният секретар на РЗИ д-р Сийка Димчева и управителят на МБАЛ “Св. Мина“ проф. Петър Петров.

„Напрежението расте. Ситуацията се усложнява. Въпреки че имаме не малък процент разкрити легла, всяка вечер  е все по-напрегната, особено с леглата и стаите за пациенти с  непотвърден Ковид. Имаме и над 2500 души на домашно лечение, обясни Каназирева.

Тя съобщи, че паралелно с това започва поетапното  преобразуване на  МБАЛ „Света Мина“  в болница за лечение  само на пациенти с коронавирус. В нея ще  има 150 легла за  средно тежки случаи.

„Избрахме тази болница, защото извън пациентите с коронавирус има само 23 болни в другите отделение, което  позволява бързото им прехвърляне. Освен това, болницата е на място, което позволява линейките много бързо да транспортират при нужда  болни до  интензивните  отделения. Разчитам напълно на проф. Петров за организацията, като от областния щаб ще осигурим още един лекар, който ще помага за това, допълни областният управител и подчерта, че преобразуването ще става поетапно, за да се подсигурят първо необходимите екипи.

„Вече няколко  частни болници обеща, че ще предоставят екипи – лекари и сестри. Разговарях и с   управителите  на  общинските ДКЦ-та, трима от тях  изразиха готовност  самите те да  влязат в болницата.“, заяви Каназирева.

Тя поясни, че ще разговоря с  групите в ОбС, за да се гласува фонд,  от които да се плащат допълни средства на  персонала  в „Св. Мина“.

От своя страна управителят на болницата проф. Петров допълни, че две от отделенията –кардиологично и АГ ще бъдат преместени в базата на ул. Весела, а останалите ще бъдат преобразувани. Предстоят разговори с работещите в тях, за да бъдат сформирани и екипите.

Областният управител съобщи още, че са проведени разговори с ректора на Медицинския университет – проф.  Мариана  Мурджева, във връзка с кампанията за набиране на стажант- лекари. Първите седем от тях вече са подписали договори с болница Каспела и ще получават възнаграждения.

След преобразуването на „Света Мина“ в Пловдив и областта вече ще има 889 легла.

Свободните легла към 14.30 часа, според Областната информационна система, са 70, свободните стаи за пациенти с непотвърден К-19  са 13, а 9 са свободните интензивни легла.

По данни на болниците общият брой хоспитализирани към момента  е 362, а 45 болни са на интензивно лечение.

По информация на  Спешна помощ за денонощието е отговорено на  258 повиквания , от тях свързани с коронавирус са 61. Оставени на домашно лечение са 25 души. Хоспитализирани в Пловдив са 27, а в областта – 9.

По данни на РЗИ сред новодиагностицираните през денонощието има 11  медицински лица – 6 лекари и 2 медицински сестри в болничната помощ, 1 дентален лекар, 1 лаборант и 1 медицинска сестра в доболничната помощ. Активните случаи на медицински лица са 92.

От здравната инспекция съобщават и за новорегистриран случай на санитарка от Дом за възрастни лица с. Старосел, взети са всички мерки и се изследват всички контактни лица – потребители и персонал.

Регистрирани в Националната информационна система към днешна дата са  общо 5960, от които през изминалото денонощие -367.  Под карантина  са 3482 лица. На домашно лечение  са 2696 лица.  Оздравелите  са 2750, като през последното денонощие са 53. За денонощието няма починали пациенти.

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ: Учители – 6,ученици – 4,карантинирани класове – 2, групи от детски градини – 2. Новите случаи са от Пловдив, Сопот, Карлово, с. Белозем, с . Златитрап, Раковски. Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 955 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679