Медицинският щаб прие правила за лечение на пациенти с Ковид-19, които са на хемодиализа, имат онкологични заболявания или се нуждаят от интензивни грижи

Със свое решение Медицинския щаб прие правила за лечение на пациенти с Ковид-19, които са на хемодиализа,  имат  онкологични заболявания или се нуждаят от интензивни грижи.

Това съобщи областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева.

Решението касае всички седем диализни центъра  на територията на  областта,  където трябва да бъде създадена такава организация, която да осигури диализата на положителните пациенти  с обособяване на специални зони и времеви диапазон,  за да се гарантира и безопасността на останалите пациенти.

Друго решение е, че в КОЦ в Пловдив няма да се разкрива ковид отделение, а ще се обособят зони за лечение  само на лежащо болни пациенти с онкологични заболявания със съмнение или доказан COVID-19. Решението е съгласувано с Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания.

За да се обезпечи по-добре интензивното лечение на болни с Ковид-19,  Медицинският щаб  изготви  график за извършване на хоспитализация на тежки случаи на COVID-19  както следва:

УМБАЛ „Св. Георги“ приемат случаи от МБАЛ „Тримонциум“, МБАЛ „Парк Хоспитал“, МТБ;  и МБАЛ „Д-р Киро Попов-Карлово“, в  УМБАЛ „Пълмед“ –  се приемат случаи от МБАЛ Пловдив към ВМА и  МБАЛ „Асеновград“, в МБАЛ „ЦОХ“–  се приемат случаи от МБАЛ „Св. Мина“;  в МБАЛ „Св. Иван Рилски“  се приемат пациенти за интензивно лечение от  МБАЛ „Раковски“, в МБАЛ „Св. Каридад“ –случаи от МБАЛ „Св. Пантелеймон“, а в УМБАЛ „Еврохоспитал“ –случаи от МБАЛ „Първомай“.

„Този график се прави, за да няма лутане и линейките да знаят къде да транспортират пациентите при нужда. Целта е всеки един болен да получи най-доброто лечение, а тежките случаи необходимите интензивни грижи. За това се разкриват и допълнителни  интензивни легла в УМБАЛ „Свети Георги“, където и ще се приемат най-много пациенти при влошаване на състоянието. Допълнителни легла се откриват и болница „Каспела“ и  в Окръжна болница“, обясни Каназирева

С цел облекчаване дейността на лечебните заведения, определени за прием и лечение на COVID-19 в област Пловдив, се препоръчва на Общинските кризисни щабове разкриване на COVID-19 зони /в срок до 23.11.2020 г./  в Диагностично-консултативните центрове и медицински центрове на територията на съответната община.

Същевременно със заповед на РЗИ се увеличава и броя на  леглата за лечение на COVID-19 в следните лечебни заведения: МБАЛ „Св. Мина“ –с 60 (стават общо 150), в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ с 21 (стават общо 51) и в МБАЛ „Асеновград“ –  с 10  (стават общо 57).

Областният управител благодари на управителите на болниците и медицинските екипи за отговорността и работата, която вършат до момента, като подчерта, че болниците в Асеновград, Раковски и Първомай се справят много добре в ситуацията и имат добра организация.

Според Каназирева,  болницата в Карлово ще бъде подпомогната кадрово, като там ще  започнат работа двама лекари специализанти от Пловдив.

„С тях ще бъде подписан договор, като ще взимат както заплати, така и допълнителните 1000 лева от държавата за работа на първа линия. Ще им бъде осигурен и транспорт до Карлово“, уточни тя.

С друго  решение на Щаба от днес се преустановява съгласуването на предстоящи масови мероприятия от Областен кризисен щаб, като се възлага на Общинските кризисни щабове в област Пловдив да извършват съгласуване на масови мероприятия на територията на съответната община, при отчитане спецификата на събитието от масов характер и възможността за осигуряване спазването на действащите противоепидемични мерки.  В случай на съгласуване и допускане провеждането на съответното масово мероприятие, Общините са отговорни за създаване на организация и осъществяване на стриктен контрол за спазване на действащите противоепидемични мерки.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 590 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679