Дани Каназирева: Спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

Загубите в квартала надхвърлят средните за Пловдив и областта  от 60,37 %

Областният управител Дани Каназирева ще настоява за създаване на комисия с участие на областната управа, ВиК  ЕООД и община Пловдив за предприемане на конкретни действия за спешно решаване на проблема с изтичането на  питейната  вода в „Столипиново“.

Въпросът  беше поставен  в предаването „ТЕМАТА НА NOVA“ по повод на водната криза в Перник.  Дани Каназирева  бе поканена да участва като председател на Асоциация по ВиК, която  осъществява контрол върху държавното дружество.

„Първо трябва да се изготви експертно заключение дали жилищните блокове в „Столипиново“  са годни за обитаване, тъй като от години основите им плуват във вода. Да направи ревизия на съществуваща ВиК мрежа и да изготви програма с ясни действия и разписани срокове“,  посочи Каназирева.

Според областния управител  темата с огромните загуби на водата е изключително важна. „Проблемът се дължи на години бездействие и е прехвърлян от един мандат на следващия. Няма смисъл да крием, че ценните ресурси се пилеят, и е крайно време за решение, още повече като виждаме какво се случва в други градове, които вече са на режим на водата“, категорична е  Дани Каназирева.

Областният управител цитира годишния отчет на ВиК  ЕООД Пловдив за 2018 г., според който загубите на вода в Пловдивска област  са 60,37%. Обезпокояващо е, че те имат пряко отношение към цената и качеството  на ВиК услугите и обслужването на населението и бизнеса.  За кв. „Столипиново“ дружеството не разполага с конкретни данни, но е сигурно, че загубите там са над средния процент за областта.

Причините за изтичането на питейната вода в Пловдив и областта са следствие  предимно  на амортизираната ВиК мрежа, неточност на измерване, незаконно потребление и нефактурирани количества.

За изтичането на водата в  „Столипиново“ има още една сериозна причина –  много  водопроводни отклонения  са изградени незаконно от ромското население. Голяма част от тръбите минават директно през къщите им, което е напълно незаконосъобразно, тъй като по закон канализация и водопровод се изграждат в публична общинска собственост и ясни отстояния от сградите.  Много от постройките са изградени направо на улицата и няма достъп  за автомобили със специален режим, нито за контрол.

По закон водоснабдителната мрежа на населените места е публична общинска собственост. При теч или авария  на водопроводното и канализационното отклонение на блока или във водомерния възел, задължението за ремонт е на  ВиК оператора.

В случай на аварии в общите сградни ВиК инсталации ремонтът  се поема от  етажната собственост.

„Голяма част от жилищата в блоковете с постоянни течове на вода са общински и е логично община Пловдив да бъде инициатор на програма за решаване на проблема. Новата градска управа трябва да намери правилното основание и предприеме конкретни  действи, тъй като проблемът има социален, екологичен и здравен характер“, подчерта Каназирева.

Според областния управител  нито една институция не може сама да се справи, затова е необходимо да се обединят усилията на  всички компетентни институции.

„Най-после трябва да спре изтичането на питейна вода. ВиК има достатъчно средства и следва целево да инвестира в района, а също така да спре безотчетното прахосване на водата в „Столипоново“. Пример за това е ЕВН. Когато тази компания  стана частна, инвестира в района, извади навън електромерите и в голяма степен спря кражбите на ток. Същото трябва да направи и ВиК с помощта и на Общината като собственик на активите и единствена, която може да започне да прилага градоустройствените норми“, коментира Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 468 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679