Министерство на здравеопазването преведе нужните средства на Център за трансфузионна хематология в Пловдив за кръвната плазма

Районният център за трансфузионна хематология  в Пловдив получи  от  Министерство на здравеопазването нужните малко над 200 000 лева за закупуване на допълнителна апаратура за добиване на рековалесцентна плазма. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

„Средствата наистина бяха необходими за дооборудването на нашия кръвен център, за да се отговори на нуждата на болниците  и да се помогне на повече пациенти. При последното посещение на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов в Пловдив , заедно с  директора на центъра, разговаряхме за нужното финансиране и то вече е осигурено, обясни областният управител.

Тя допълни, че за месец близо 80 души вече са дарили кръвна плазма.

„Изключително съм благодарна за съдействието на областния управител. Средствата ще ни помогнат за оборудването  и завършването на целия цикъл на добиване на рековалесцентна плазма, допълни директорът на центъра д-р Соня Джевизова

Тя уточни, че  с отпуснатите от държавата пари ще бъдат закупени хладилна производствена центрофуга, биосилър, биомиксер,  хемоглобинометър и други консумативи.

По думите й от 18 ноември, когато пловдивският център стартира кампанията,  на болниците са предоставени на 170 единици плазма.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 592 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679