„Съюз за Пловдив“: Промените в Наказателния кодекс превръщат всеки българин в потенциален престъпник

Това не е мярка срещу корупцията, а опит за връщане на диктатура

Министерският съвет предложи промени в Наказателния кодекс, чиято обявена цел е да се пребори „корупцията в частния сектор“. Ако промените бъдат приети, всеки служител в частна фирма ще може да бъде обявен за „длъжностно лице“ и обвинен в „длъжностно престъпление“.„Това не е мярка срещу корупцията. Това е насърчаване на корупция чрез въвеждане на огромна власт върху бизнеса и работещите хора“, категорична е Каназирева.

“Съюз за Пловдив“ е против тези промени. В противен случай ще заживеем в държава от престъпници.

“Ако утре си поръчате нов диван и не сте доволни от работата на мебелиста, ще можете да подадете сигнал срещу него в прокуратурата. Ако пък решите да го почерпите с нещо по време на работата, той може да подаде сигнал срещу вас за опит за подкуп на „длъжностно лице“.

Най-големите организации на бизнеса, Висшият адвокатски съвет и Върховният касационен съд вече предупредиха, че този път е опасен. “Съюз за Пловдив“ очаква повече организации и хора да кажат, че не искат и няма да допуснат да живеем в диктатура на страха.

“Обсъжданите в парламента промени на практика ще заличат повече от век от развитието на България. В целия нормален свят има граждански съд и само той е мястото, където гражданите и фирмите изясняват споровете си. Да не би сега някой да иска да премахнем това завоевание на демокрацията и да заживеем под властта на военен трибунал?”, коментира лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

“Въпросът не е дали тази, или друга промяна в закон ще бъде приета и не дали това, или друго правителство ще я налага. Подобно погазване на демократични и правни принципи чрез налагане на свръхцентрализация е добро за всяка номенклатура. А номенклатурата няма цвят. Безалтернативността в българската политика, за която повечето хора говорят не се е случила просто така, тя настъпва бавно чрез подобни законодателни промени, на които не обръщаме внимание, изяждайки парче по парче демократичния ред и замествайки го с апатия, докато и нашият избор бъде отнет”, категоричен е Евелин Парасков от “Съюз за Пловдив“.

“Съюз за Пловдив“ предупреждава, че целите на подобни промени са две: първо, да се създаде атмосфера на постоянен страх у българите – всеки може да бъде виновен, всеки може да бъде обвинен. В България няма толкова прокурори, които да следят и преследват всяко разминаване в търговския оборот, но това ще даде власт произволно да се избира срещу кого да задвиже държавната машина и кого да пощади.

“Така се осигуряват зависими и уплашени избиратели – задължително условие за диктатура.

Втората цел е по този начин да бъде унищожена в зародиш всяка възможност за политическа алтернатива. Първо се прие такъв антикорупционен закон, който позволява почти произволно преследване на хората, които се занимават с политика. Сега се прави опит всички българи да бъдат превърнати в мишени. Няма съмнение срещу кого ще бъде прилаган законът – срещу неудобните на властта”.

Категоричната позиция на „Съюз за Пловдив“ е, че предложените промени на Наказателния кодекс  не трябва да се приемат.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,419 

Последни позиции

Дани Каназирева: Бариерата на Гребната е незаконна и трябва да се премахне

Дани  Каназирева: Спешни 100 000 лв. за Хуманитарната  гимназия, иначе 2 хиляди деца са в опасност

Паркове няма, а общината продължава да разпродава града

Дани Каназирева: Поредна зелена площ подготвена за застрояване в Кършияка

Дани Каназирева: Доброто управление се гарантира със силен и енергичен екип

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679