Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще бъде изграден в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив

17 милиона осигурява държавата

Областният управител Дани Каназирева бе сред официалните лица, които присъстваха на   представянето на  проекта за строителство на нов диагностично-лечебен блок по педиатрични и онкологични специалности в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.  Според нея това е изключително добра новина не само за Пловдив, но и за целия регион.

Гости на презентацията бяха Владислав Горанов – Министър на финансите, Менда Стоянова – Председател на Комисия по бюджет и финанси,  д-р Даниела Дариткова – Председател на Комисия по здравеопазване и Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив.

Финансовият министър съобщи, че 17 милиона лева  ще бъдат осигурени от държавата, като ще бъде увеличен капиталът на търговското дружеството.

Изпълнителният директор на най-голяма болница в страната проф. д-р Карен Джамбазов припомни, че за осъществяване на идеята бе  организирана и дарителска кампания, която получи широка подкрепа  и са събрани  150 хиляди лева. По думите му новият диагностично-комплексен корпус е част от един много по-мащабен проект за преместване на всички клиники на от база 1 към база 2.

В новия здравен блок ще се помещава Клиниката по педиатрия, детско спешно отделение, клиниката по онкология, клиника по клинична хематология. Последните две клиники са методологично и функционално свързани с клиниката по детска онкология и хематология, защото работят с един и същ вид патология.

Новият корпус ще се построи на собствен на УМБАЛ „Св. Георги“ парцел. На юг от основния корпус. Изложението е юг – изток – запад. Зона за парк пред него, с добра пътна комуникация.

Ще има приемни сектори за педиатрия, за детско спешно отделение, за онкология, за хематология.

Новата клиника ще отговаря на съвременните стандарти за болнична инфраструктура и организация на лечебната дейност, а малките пациенти ще получават грижи в модерна база, отговаряща на съвременните изисквания.

В най-голямото педиатрично лечебно заведение в Южна България през миналата година са били хоспитализирани над 6200 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 53 

Последни позиции

Каназирева: Проверки търсят отговори на проблеми с биоцентралата в Труд

Стадионът на Лаута с разрешение за провеждане на международни спортни срещи

Каназирева: В област Пловдив приключи проверката за опасни пестициди

Каназирева: Ремонтът на пътя за Хисаря приключва предсрочно в средата на август

Министър Росен Желязков, областният управител Дани Каназирева и директорът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски откриха модернизирания железопътен участък Скутаре – Оризово

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679