Дани Каназирева: Докога ще поскъпва площад „Централен“?

„Съюз за Пловдив“ подкрепя вариант № 2, само защото проектът е важен за града, но настоява за точни разчети

 

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ ще подкрепят предложението на администрацията ремонтът на пл. „Централен“ да бъде извършен съгласно вариант № 2, който е одобрен от Експертния съвет за устройство на територията и предвижда комбинация от гранитна и бетонна настилка.

„Единствената причина, поради която ще подкрепим това предложение, е, че благоустрояването на централния площад е важен проект за Пловдив, който се чака от поколения“, коментира председателят на групата Дани Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ обаче подчертава, че промяната на цената в движение е порочна практика, която се прилага за пореден път от общината. Предложението за настилката на площад „Централен“ предвижда поскъпване на ремонта с 5,5 млн. лв. с ДДС до общо близо 18 млн. лв.

„Не е признак на добро управление, когато една обществена поръчка се обявява на една цена, а обектът се изпълнява на друга, много по-скъпа от първоначалната. Така беше при строителството на зала „Колодрума“, чиято цена от 12 млн. лв. задмина 50 милиона. Така стана със строежа на зоопарка, който в движение поскъпна от 4 милиона на 4,6 млн. лв. Така, двойно, от 1 млн. лв. на 2 млн. лв. се завишиха бюджетните средства за благоустрояването на Бунарджика“, припомня Каназирева.

Тази практика е не само неморална, но и създава усещането за корупция, според съветничката. Каназирева не за първи път посочва, че при разходването на публични средства в Пловдив често липсва прозрачност. Всяко поскъпване пък засилва съмненията, че сметките се правят „на коляно“ и на тъмно.

„Преди да се обяви обществена поръчка, трябва да има одобрен проект с точна количествено-стойностна сметка. Когато избраната форма е за инженеринг, тогава няма нито проект, нито точни разчети. Така е в случая с площад „Централен“. Затова сега сме принудени да броим милиони левове отгоре, за да спасим проекта“, обяснява съветничката от „Съюз за Пловдив“.

Дани Каназирева коментира още, че откриването на Европейска столица на културата можеше да се проведе на обновения централен площад, вместо сега да се затваря бул. „Цар Борис  III Обединител“.

„Но това не се случи заради липсата на прозрачност, компетентност и диалог“, допълва Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 334 

Последни позиции

Каназирева: От новите 33 случая трима са в болница, останалите на домашно лечение, няма основание за паника

Каназирева: По мярката 60/40 имаме одобрени над 800 заявления за над 14 000 лица

Каназирева: Създадена е организация в болниците, която да осигури лечението на пациенти с COVID-19, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система

С различни прояви област Пловдив отбеляза Международния ден на безопасността на движението по пътищата

Областният управител Дани Каназирева връчи дипломите на отличници на Випуск 2020 на ЕГ „Пловдив”

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679