Дани Каназирева: Най-доброто решение е и мост, и пробив под гарата

„Съюз за Пловдив“ предлага експерти да потърсят начин за запазване на двете пътни съоръжения

 

Трафикът в Пловдив значително ще се улесни, ако освен пробивът под Централна гара се запази и Бетонният мост. Това е позицията на „Съюз за Пловдив“.

„Това ще е най-доброто решение, което трябва да се вземе от експертите, а не от партийните централи. Само така резултатът ще бъде в интерес, а не във вреда на гражданите“, смята председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Експертите на „Съюз за Пловдив“ предупреждават, че със събарянето на Бетонния мост градът ще изгуби важна пътна артерия. Мостът може да бъде реконструиран, като се повдигне нагоре или изместен. Ако пък се събори, то трябва да се построи нов около Сточна гара.

„Подлезът под гарата ще е важна придобивка за Пловдив, но ще бъде крайно недостатъчен, за да реши тежкия проблем с трафика. Имаме сериозни предупреждения от експерти, че предлаганият вариант ще затрудни живота на пловдивчани“, алармира Каназирева.

Бавните ремонти в Пловдив са факт и няма никакъв шанс сложното пътно съоръжение под гарата да бъде построено само за две години. Но дори и това да се случи, специалистите прогнозират три сериозни проблема в случай, че Пловдив остане само с подлез и без мост над жп линиите:

  1. Пътуващите от район „Южен“ към центъра на Пловдив и обратно няма да имат директна връзка с бул.“ Христо Ботев“ и от там през Сточна гара с бул. „Цар Борис III“. Тунелът под гарата ще излиза около кино „Гео Милев“ и колите, които се движат към бул. Христо Ботев, трябва да минават през изключително тесните квартални улички към бул. „Руски“, да се върнат към кръговото пред Централна гара и чак тогава да излязат на  бул. „Христо Ботев“. Това е предпоставка за огромни задръствания. Автомобилите, които идват от центъра, ще трябва да обикалят, докато заобиколят през бул. „Васил и стигнат до бъдещия тунел.
  2. Авторите на проекта анонсират напоследък алтернативна връзка от „Южен“ към центъра през разширена ул. „Кукуш“ към надлез „Родопи“. Тази връзка ще бъде адекватна едва когато се направят и останалите подходи към съоръжението. А сега всички идващи от юг коли ще минават по надлеза и ще се струпват на кръстовището на бул. „Найчо Цанов“ и бул. „Цар Борис III”. И в момента това е най-натоварената част на кръстовището, защото през него минава огромната част от потока от „Тракия“. Очакванията са задръстванията да започват още от началото на ул. „Кукуш“.
  3. Излизането на автомобилния поток от южната страна на бъдещия тунел ще създаде невиждани тапи на тесните улици „Македония“ и „Димитър Талев“. Това ще парализира движението в целия район „Южен“.

„Недопустимо е в 21 век в Пловдив да няма строителство на нито една нова пътна артерия. А още по-недопустимо е да се разрушават старите съоръжения, без да има по-добра перспектива“, коментира Каназирева.

Предложението на „Съюз за Пловдив“ е общината и железопътната компания да поканят експерти и да обсъдят как освен пробива под гарата, да има и мост над жп линиите.

„Трябва да се мисли дългосрочно и по-мащабно. Нямаме полза от партийно политиканство и писани на коляно проекти“, призовават от „Съюз за Пловдив“.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 390 

Последни позиции

Каназирева: От новите 33 случая трима са в болница, останалите на домашно лечение, няма основание за паника

Каназирева: По мярката 60/40 имаме одобрени над 800 заявления за над 14 000 лица

Каназирева: Създадена е организация в болниците, която да осигури лечението на пациенти с COVID-19, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система

С различни прояви област Пловдив отбеляза Международния ден на безопасността на движението по пътищата

Областният управител Дани Каназирева връчи дипломите на отличници на Випуск 2020 на ЕГ „Пловдив”

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679