Ресторантите в Пловдив и областта с работно време до 23.30 часа и с по-тиха музика

Ресторантите на територията на Пловдив и областта да работят с намалено работно време до 23.30 часа, а музиката  да бъде намалена до 85 децибела. Това решение по предложение на областният управител Дани Каназирева прие Областният кризисен щаб на неприсъствено заседание.

На извънредна пресконференция тя коментира получен сигнал за парти в известно пловдивско заведение,  продължило  до късните часове в нарушение на разпоредбите.

„Моите най-големи притеснения бяха във връзка с хелоуин партитата в събота. И лично съм участвала в проверките, нямахме нарушения. Не съм очаквала в понеделник да има подобно събитие. Разговарях с управителя на заведението. То  е дадено под наем. В договора е указано, че трябва да приключи работа в 23.30 часа, което не се е случило“,  коментира още Каназирева.

Тя допълни, че се извършва проверка от ОД на МВР, като контролните органи – РЗИ и Областна дирекция по храните в Пловдив ще решат  каква ще бъде санкцията.

„До момента само ресторантите бяха извън заповедта на Щаба от 28 октомври за ограниченото работно време, защото много от тях приготвят и предлагат  храна  за в къщи, но от днес  всички заведения ще работят до 23.30 часа и при намалени нива на музиката. Това реално ще намали изкушението да се провеждат каквито и да е било партитата и подобни мероприятия. Да не говорим, че силната музика създава предпоставка за по-близък контакт“, допълни областният управител.

Каназирева отново призова кметовете на общини да се включат в проверките  и контрола по спазването на мерките  с наличните си ресурси и  заяви, че ще бъде безкомпромисна към нарушителите. В 15 часа на онлайн заседание с кметовете в областта ще бъдат коментирани именно тези въпроси.

Тя съобщи, че към днешна дата под карантина в Пловдив и областта са  вече 2742 лица. На домашно лечение  са 1978 лица. Оздравелите през изминалото денонощие са 202.

Регистрираните в Националната информационна система са  общо 4946, от тях   255 са  новодиагностицирани  случаи на COVID-19.

Най-голям е броят на новорегистрираните в Пловдив -178, следват общините  Асеновград-18, Раковски -15, Марица -12, Куклен -9, Родопи -7. В останалите общини случаите са единични.

Справка по общините:  Пловдив – 3263,  Карлово – 160, Кричим – 43, Хисаря – 52, Родопи – 211, Стамболийски – 75, Калояново – 50, Перущица – 47, Раковски – 140, Марица – 188, Асеновград – 409, Брезово – 23, Куклен – 60, Садово – 62, Първомай – 29, Съединение – 53, Сопот – 43, Лъки – 38.

По данни на РЗИ  12 са  новодиагностицирани медицински лица-   5 лекари и  3 мед. сестри от болничната помощ, 3 лекари от доболничната помощ и 1 общопрактикуващ лекар. Двама от медиците работят в Пазарджик, но са с пловдивска адресна регистрация. Извършва се епидемиологично проучване.

През изминалото денонощие по данни на  ЦСМП Пловдив  е отговорено на 199 повиквания, от тях 60 случая са  свързани с Ковид-19.  В 30 от случите, пациентите  са оставени на домашно лечение,  21 души са хоспитализира-ни в Пловдив, а  в областта 7.

По данни на болниците в отделенията на лечение са 392 пациенти, от тях с доказана диагноза за коронавирус са 313. На интензивно лечение са 9 души. Свободните легла са 115, стаите за непотвърден COVID-19 са 20, а свободните интензивни легла са 17.

През изтеклите 24 часа има четирима починали

К-19 В УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ:

Извършват се епидемиологични проучвания и се взимат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 90 

Последни позиции

Министерство на здравеопазването преведе нужните средства на Център за трансфузионна хематология в Пловдив за кръвната плазма

Антигенни тестове и предпазни средства получиха болницата и МЦ в Раковски, обособена е и ковид – зона

Медицинският щаб обсъди ситуацията с разпространението на Ковид-19 в областта и подготовката за предстоящото ваксиниране

В ДКЦ „Свети Георги“ вече работи ковид-кабинет

Областна управа подкрепя кампанията срещу насилието над жени

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679