С нормативна промяна, ако родителите желаят, децата им могат да отсъстват от задължителната забавачка

Децата от детските заведения, записани за задължително предучилищно образование, ще могат да отсъстват от занятия, извън определения срок, без риск да изгубят детските надбавки и детето да постъпи в първи клас. Това става възможно с промяна в Наредбата за предучилищното образование, но след заявено  желание на родителите и с писмено уведомяване на директорите.

До момента в Областна администрация са постъпили десетки сигнали от  притеснени родители от всички общини, които поради усложнената епидемична ситуация искат да гледат децата си в къщи, но се притесняват от санкции.

С нормативната промяна този проблем се решава. За целта,  с препоръка на Областния щаб, кметовете на общини трябва да създадат необходимата организация по места и да уведомят министъра на образованието.

„Нормативната промяна  и организацията по общини са изключително важни за  родителите. Те го очакваха. Затова и с  решение на Областния кризисен щаб даваме едноседмичен срок на общинските кметове да направят нужната организация. Апелирам, наистина това да се случи много бързо и да се даде възможност на родителите да гледат децата си в къщи без да се притесняват, обясни областният управител Дани Каназирева. Тя допълни, че всичко зависи от бързата реакция на общинските администрации.

Действията касаят детските заведения в системата на Министерството на образованието и науката и извън нея.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 398 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679