„Съюз за Пловдив“ не подкрепи увеличението на такса смет

Общинските съветници  поискаха намаление на данък МПС за автомобили евро 4, евро 5 и евро 6

 Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ не подкрепиха предложението на администрацията за увеличението на такса смет за 2020 г. на днешната общинска сесия.

„За да се пристъпи към завишаването на таксата от 1,50 на 1,80 промила, трябва да има много сериозен анализ на план – сметката на дейностите по чистота.”, заяви председателят на групата Евелин Парасков.

Съветникът изтъкна, че от една страна разбират аргументите на Общината във връзка с ръста на отчисленията към МОСВ  за депониране на битови отпадъци. Увеличението е заложено нормативно и влияе върху общите разходи за дейностите по почистването на общините.

 „От друга страна през последните 15 години план – сметката за чистота в Пловдив абсолютно неаргументирано скача. Правили сме десетки питания до предишната градска управа с искане да ни се представи разбивка на разходите по пера, но никога не сме получавали ясен и конкретен отговор“, коментира Парасков.

 От „Съюз за Пловдив“ напомнят, че е крайно време  в България, както и навсякъде в Европа, размерът на такса смет да се определя на принципа „замърсителят  плаща“, но тази реформа  е отложена за 2022 г.

 Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ входираха  и предложение за намаление на данък  МПС не само за автомобили евро 5 и 6, но и за най-масовата категория евро 4.

„Считаме, че е справедливо да има стимулиране и за собствениците на  коли с екологичен клас  евро 4. Вярно е, че това означава по-малко приходи в бюджета, но винаги сме вярвали, че тежестта трябва да се носи не само от гражданите, но и от Общината“, подчерта Евелин Парасков.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 275 

Последни позиции

Малко след 21:00ч. част от протестиращите в Пловдив пристигнаха пред сградата на Областна администрация

Областният управител Дани Каназирева присъства на представянето на новите инициативи на Германо-българския център за срещи и на обновения Управителен съвет на фондацията

Каназирева: Областната комисия по безопасност на движението със засилени мерки преди старта на новата учебна година и преди есенно-зимния сезон

Пловдив отбеляза 135-та годишнина от Съединението на България с молебен, поднасяне на венци и тържествена заря-проверка

Честит празник!

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679