„Съюз за Пловдив“ предлага да се създаде структура „Зелена система“

От Съюза на ландшафтните архитекти вече са внесли предложение с цел по-добро опазване на „белите дробове“

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ на днешната сесия  ще предложат създаването на структура „Зелена система“ към заместник-кмета по строителството в Община Пловдив. Това е и искането на Съюза на ландшафтните архитекти – Дружество Пловдив и Научно – техническо дружество по озеленяване.

В мотивите, приложени към писмото до Община Пловдив и Общинския съвет, те посочват, че новата структура, съставена от професионалисти, ще помогне за опазването и развитието на зелената система в града. „Зелената система трябва да бъде един от приоритетите през следващите години. Повече от тридесет години значението на този жив елемент от градската структура бе подценено и до голяма степен пренебрегнато“, считат ландшафтните архитекти и озеленители.

На същото мнение са и съветниците от „Съюз за Пловдив“, които отдавна настояват да се предприемат мерки за защита на „белите дробове“ на града.

„Пловдив е единствената община сред големите градове, където няма структура по опазване на зелената система. Създаването на новото звено е от изключителна важност, особено на фона на засиленото и често хаотично застрояване на малкото свободни терени, включително и на зелените площи“, коментира председателят на групата на  „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков.

Съветниците напомнят, че Пловдив продължава далеч да изостава от европейските нормативи за 20 кв. м. зелена площ  на жител за обществено ползване. Според експерти на един пловдивчани се падат под 11 кв. м. зеленина. Залесяването, изграждането на нови паркове и поддръжка на защитените територии и тепетата години наред се правят инцидентно, без планиране и без необходимата, професионално изготвена  концепция.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 235 

Последни позиции

Малко след 21:00ч. част от протестиращите в Пловдив пристигнаха пред сградата на Областна администрация

Областният управител Дани Каназирева присъства на представянето на новите инициативи на Германо-българския център за срещи и на обновения Управителен съвет на фондацията

Каназирева: Областната комисия по безопасност на движението със засилени мерки преди старта на новата учебна година и преди есенно-зимния сезон

Пловдив отбеляза 135-та годишнина от Съединението на България с молебен, поднасяне на венци и тържествена заря-проверка

Честит празник!

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679