Дани Каназирева: Свободният и мислещ гражданин е нашият съюзник

Големият ни опонент е надменното и непрофесионално управление на Пловдив

– Г-жо Каназирева, все повече хора смятат, че техният глас на изборите няма да промени нищо. Съгласна ли сте?

Категорично не съм съгласна. Имаме силата за промяна, нека си спомним откъде започнахме. През 2010 г. тръгнах в политиката съвсем сама, привличах човек по човек и успях да създам и да утвърдя авторитета на „Съюз за Пловдив“, макар че тогава ГЕРБ беше в апогея си. На местните избори през 2011 и 2015 г. направихме сериозен пробив в Пловдив.

  Сега усещам много различна енергия,

каквато нямаше през 2015 г. Наистина е дошъл един момент, когато на хората им е омръзнало от политическото лицемерие, от празните приказки, от бездействието, от липсата на справедливост, заинтересованост и загриженост на управляващите към проблемите на пловдивчани. Тезата, че гласуването на изборите няма да промени нищо, се внушава умишлено от традиционните партии, включително и чрез медийни манипулации. Целта е твърдите партийни ядра да определят резултатите.

Истината обаче е различна. Манипулациите могат да променят максимум 2-3 % от вота. Когато обаче разликата прескочи 5%, никой не може да я заличи. Затова искам да кажа на всички граждани, че от тях зависи дали ще има промяна в Пловдив. Дори в Турция, която не е член на ЕС, партията на Ердоган загуби местните избори в такива големи градове като Истанбул и Анкара. В Барселона за кмет беше избрана Ада Колау – активист от новосформирана малка партия. Сигурна съм, че и в България идва тази

тенденция – на различния и изненадващ вот,

защото на хората им омръзна политиците да възпроизвеждат един и същи икономически модел на обвързаности и едни и същи лица да ни се поднасят на изборите в нова опаковка.

Кметът ви обвини, че сте навсякъде, където има проблем в града. Това популизъм ли е, както той твърди?

Популизъм е да се хвалиш с подлези и булеварди, които месеци след ремонта за милиони левове се наводняват при всеки дъжд. Популизъм е, когато се преструваш, че те интересуват хората , и да не смееш да застанеш лице в лице с тях. Аз не си спомням кога кметът е имал смелостта да отиде при гражданите и да разговаря с тях, когато има проблем. В „Съюз за Пловдив“ е точно обратното –

изслушваме хората и намираме решения 

на проблемите им. После предлагаме готови решения на общината. Няма пловдивчанин, който да е дошъл при нас с проблем и да не сме му обърнали внимание. Хората ни търсят за всичко – за запазване на зелените площи, ремонти на улици и тротоари, за подлези, за сградата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ние сме единствената организация в Пловдив, която от години активно контактува с хората във всички райони. Аз имам най-малко по пет-шест срещи с граждани на ден и на още 20 отговарям в социалните мрежи. Познавам както големите проблеми на града, така и малките, които са част от ежедневието на всеки пловдивчанин. Кметът е прав – ние сме там, където има проблем. Много е важно всички, които ще се кандидатират за кмет, да разберат основната идея на местната  власт – да си близо до хората. Години наред това липсва в управлението на Пловдив.
– Иван Тотев ли е вашият основен политически конкурент?

Той никога не ми е бил конкурент. Аз не обичам да коментирам личните качества на кандидатите и този път няма да го направя.

Моят конкурент е порочният модел, който Тотев наложи

в управлението на града, защото може не той, а негов наследник да го повтори в следващия мандат. Не само през последните осем години, но и преди това, Пловдив се върти в омагьосан  кръг. Категорично не приемам модела на надменно, недиалогично, непрофесионално управление и липсата на загриженост за хората. Местната власт има две основни задачи. Първата е подготовка и реализация на големите проекти – инфраструктурата, зелените площи, транспорт, подпомагане на местния бизнес. Втората – решаване на по-малките проблеми, свързани с ежедневието на хората.

– Кои са тези проблеми?
Пловдивчани идват при нас за подкрепа с елементарни искания, защото са

изморени да молят многобройната администрация

и тя да не реагира на техните проблеми. Не може в 21 век при бюджет над 300 млн. лева, осигурен от нашите данъци,  пловдивчани да чакат с години общината да благоволи да им оправи тротоара пред блока, да изчисти градинката, да сложи кошче, пейка или лампа, да асфалтира кварталната улица осеяна с дупки. Това е недопустимо. Не може да се говори за успешен мандат на кмет, ако той не се справя с ежедневните проблеми. Всеки от нас иска като се прибере вкъщи, да е чисто, осветено и подредено пред дома му и да има условия за нормална почивка и игра на децата. Другият етап от управлението е създаване на добра бизнес среда. Аз контактувам с много представители на различни фирми и няма човек, който да не каже, че такова чудо, както е сега, в Пловдив не е имало.

  За всеки документ на бизнеса се създават пречки.

Хората са принудени да чакат и да се молят със седмици и месеци за елементарни услуги. Административното обслужване в Пловдив се нуждае от коренна промяна. Промяна е необходима и в подхода към големите инвестиционни проекти. Задължително трябва да се привлече експертиза, да се спре надписването на обществените поръчки, които се извършват на огромни цени и при ниско качество, и да се упражнява безкомпромисен контрол на изпълнението на проектите. Това е моята визия за управлението на Пловдив.

– Ще търсите ли съюзници в битката срещу модела „Тотев“? 

Основният партньор на „Съюз за Пловдив“ е свободният, мислещ гражданин на Пловдив. Политическите коалиции не могат да бъдат изграждани на принципа „срещу“ и „против“. Те трябва да имат

положителен заряд за промяна на града 

и промяна на модела на управлението. Всичко друго е компромис и договорка, което отново няма да е градивно за Пловдив. Искаме да имаме партньори, но само на принципна основа, а не на всяка цена. Иначе предпочитам да сме сами, със своята визия и лице, и да зная, че това, което говоря, мога да изпълня, отколкото да правя компромиси и след това да не мога да гледам хората в очите. Смятам, че е възможно да има обединение, което да доведе до желаната промяна. Всичко е въпрос на разум.

Говорите за промяна. Това не е ли празна дума, която всички в управлението и опозицията използват?

За другите може и да е празна дума, но за мен промяната означава конкретни действия. Това е кметът да говори с хората, а не да им се сърди. Да харчи умно парите на пловдивчани, а не да прави ремонт след ремонта. Да работи с тези, които разбират, а не с некадърни партийни послушковци. Да направи Пловдив привлекателен за образовани, честни и работливи хора, а не само за зависими от политическата конюнктура. И най-важното е да се гордеем от управлението на Пловдив, а не да се срамуваме. Аз искам да живея в град, в който виждам работата на смислени хора, а не на закачени партийно чиновници. Искам най-после да осъзнаем, че интелигентният град е този, който

подобрява качеството на живота на хората, а не на управляващите.

Искам най-после да има справедливост и равнопоставеност между власт и гражданите. Защото сега едните са горе на високото, а другите са долу и едва ли не са превърнати в крепостни селяни, които имаме само задължения, но не и права да искаме, да питаме и да настояваме. Погледнете всеки един проблем –  похарчените 20 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ при лошо качество, наводнения подлез на ул. „Гладстон“, забавените инфраструктурни проекти за Европейска столица на културата, проваленото електронно обслужване в градския транспорт, неусвоените европейски средства за воден цикъл. Управлението в Пловдив е объркано и промяната е наложителна.

Източник: в. “Марица”

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 1,685 

Последни позиции

Каназирева: От новите 33 случая трима са в болница, останалите на домашно лечение, няма основание за паника

Каназирева: По мярката 60/40 имаме одобрени над 800 заявления за над 14 000 лица

Каназирева: Създадена е организация в болниците, която да осигури лечението на пациенти с COVID-19, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система

С различни прояви област Пловдив отбеляза Международния ден на безопасността на движението по пътищата

Областният управител Дани Каназирева връчи дипломите на отличници на Випуск 2020 на ЕГ „Пловдив”

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679