Учениците от 5 до 12 клас ще учат онлайн две седмици, разкриват още легла в Ковид отделенията

В Пловдив и областта учениците  от 5 до 12 клас ще учат онлайн през следващите две седмици. Решението е на Областния кризисен щаб.

„Решението бе взето изключително трудно и аргументите на всички страни са правилни. От една страна, мерките не могат да засягат по този начин децата –  държим ги вкъщи повече от 3 седмици. Всеки пита след това какво ще се случи. От друга страна обаче, са лекарите и директорите на болници, които казват, че ситуацията е изключителна тежка и персоналът  в отделенията наистина е на края на силите си, коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

Тя посочи, че решението е взето именно заради усложнената епидемична обстановка и с цел да се задържи заболеваемостта, което показват последните данни на РЗИ.

Според д-р Сийка Димчева след скока на заболеваемост, вече четвърти ден, се наблюдава задържане –  около  670 на 100 000 заболели.

Началникът на РУО- Пловдив Иванка Киркова каза, че е гласувала „въздържал се“, защото МОН са дали достатъчно възможности и избор на директорите за организиране на обучението присъствено или онлайн.

„Надявам се, че това решение е правилно и то ще доведе до намаляване на случаите и до справяне на областта със ситуацията, но се притеснява за образованието”, добави Киркова.

Областният управител съобщи, че ситуацията наистина е много усложнена. За да се отговори на ръста на заболеваемост с решение на Медицинския щаб и заповед на РЗИ, се разкриват нови легла в четирите университетски болници – „Свети Георги“, „Каспела“, „Пълмед“ и „Пловдив“. Така до края на седмицата в болниците в Пловдив и областта леглата за лечение на Ковид-19 ще станат 1100.

От началото на пандемията през лечебните заведения са минали 2672 пациенти – УМБАЛ „Св. Георги“ – 801, УМБАЛ „Каспела“ – 245, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 222, УМБАЛ „Пълмед“ – 182, УМБАЛ „Пловдив“ – 168, МБАЛ „Св. Мина“ – 154. В останалите болници в града и областта  са преминали под 150 човека.

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 11041. От тях в общините:  Пловдив – 6998,  Карлово – 459, Кричим – 73, Хисаря – 124, Родопи – 501, Стамболийски – 198, Калояново – 112, Перущица – 84, Раковски – 415, Марица – 428, Асеновград – 878, Брезово – 65, Куклен – 132, Садово – 162, Първомай – 122, Съединение – 138, Сопот – 99, Лъки – 53.

Оздравели към момента са 5192, на домашно лечение са 4936.

По данни на РЗИ от всички потвърдени случаи  до момента 437 са инфектираните медицински лица, от които 306 са излекувани. Активните случаи са 131.

От тях през последното денонощие са регистрирани 11 медицински лица. В болничната помощ –   3 лекари, 2 мед. сестри и в специализираната доболнична  помощ – 3 медицинска сестри,  2 санитари и 1 лекар дентална медицина .

Сред новите случаи, положителни на Ковид-19, има в две училища в Сопот и община Марица –двама начални учители, наложена е карантина на контактните.  В три детски заведения в общините Пловдив, Раковски и Марица  са заболели 2  учители и 1 медицинска сестра. Две групи са под карантина, както и контактният  персонал

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

За изминалото денонощие са починали 15 души на възраст от 54 до 89 години, като  само една жена на 75 години е била без придружаващи заболявания.

По информация на Спешна помощ за денонощието са изпълнени 239 случая, от тях 69 свързани с ковид-19. Хоспитализации: 13 в областта и 19 в Пловдив, оставени на домашно лечение са  37 души.

От 13 март до сега Спешна помощ са изпълнили 3275 случая, свързани с Ковид-19, като само за месец ноември са 1295 случая.

Директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойност  коментира, че благодарение на онлайн програмата  за наблюдение в реално време на свободните легла, пациентите се обслужват по-бързо и няма обикаляне на линейки от болница до болница.

По данни  на Областната информационна система към днешна дата  свободните легла за терапевтично лечение са  139, от тях 40 за непотвърдени с Ковид-19. За интензивно лечение  свободните легла са  13.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 398 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679