Учениците от 6 до 12 клас в Пловдив учат онлайн, в областта решават по места

С решение на Областния кризисен щаб учениците от 6 –ти и 7-ми клас в Община Пловдив  минават на дистанционно обучение за периода от 11.11.2020г. до 22.11.2020г. За гимназистите от 8-ми до 12-ти клас мярката се удължава до посочения срок. В останалите 17 общини децата се връщат в клас, като се възлага на директорите да решават локално, според епидемиологичната ситуация като и да следват указанията  на  министерството на образованието.  Това съобщи областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева. След 22 ноември  в училищата ще бъдат изготвени графици за обучение във физическа среда.

Според Иванка Киркова, началник на РУО – Пловдив, решението е единодушно и се базира на анализ и становище на  РЗИ и медицинските специалисти.

Зам.-кметът по образованието в община Пловдив Стефан Стоянов заяви, че училищата в Пловдив са технически  подготвени, обезпечени и активно ползват облачните платформи.

По данни на РУО в Пловдив, към вчерашна дата, заразените или карантинирани ученици са 1054, а 137 са  учителите, 18 са карантинираните паралелки. В областта ситуацията е по-спокойна, има общини, в които няма заболели в учебните заведения, в по-големите общини като Асеновград и Карлово заболелите в училищата са под  50.

„С решение щаба остава в сила  забраната непълнолетни без придружител да посещават търговски центрове тип МОЛ, както и да работят нощните заведения. В сила остава и решението за ограниченото работно време до 23,30 часа във всички места за обществено хранене и  намалените нива на музиката в тях“, обясни областният управител.

Остават ограниченията за броя на  посетителите в хранителните и нехранителни магазини, като се препоръчва  създаване  т.нар. „зелен“ коридор от 8,00 до 10,00 часа за хората над 65 години. Друго решение е да бъдат затворени и пенсионерските клубове там, където това не е сторено досега.

Към 10.11.2020 г.  на територията  на Пловдивска област има  392 ново-диагностицирани  случаи на COVID-19. Регистрирани в Националната информационна система са  общо 6894. Под карантина са 3628 лица. На домашно лечение  са 2842 лица.

Оздравели са 3483 като през последните 24 часа са 219. Сред тях има 6-ма лекари, 7 мед. сестри, 5-ма санитари и 1 от друг мед. персонал

По информация на Спешна помощ за денонощието е отговорено на 279 случая, от тях 61 свързани с COVID-19 . Хоспитализации -7 в областта и 21 за Пловдив, оставени на  домашно лечение 33 души.

Починалите за изминалите 24 часа са 10 – 6 жени на възраст от 51 години до 84 години и 4 мъже на  възраст от 58 г. до 80г.

По данни на РЗИ през изминалото денонощие сред новодиагностицираните има  12 медицински лица –  4 лекари, 3 мед. сестри и 1санитар   в болничната помощ,  1 лекар специалист, 2 дентални лекари и 1 общопрактикуващ лекар.

Към 10 ноември регистриран Ковид -19 в детски заведения и училища  – на  трима педагози,  5 ученици. Карантинирани са 2 класа и 3 групи в детски заведения.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

До момента в областта са извършени 9840 проверки на заведения за хранене, търговски обекти, градски транспорт и за спазване на карантина, съставени са 56 акта, РЗИ е издало 2487 предписания, а МВР 2319 предварителни протоколи.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 473 

Последни позиции

Пъдарско с нов водопровод, ще пият чиста вода

Пловдивска област е извън червената зона, намаляват се леглата в ковид отделенията

Реорганизират движението за реконструкцията на Околовръстното

Премиерът Бойко Борисов посети община Лъки, коментира важните инфраструктурни проекти в областта

Каназирева: Проблемът с водата в Брестовица не търпи отлагане, държавата ще помогне за изграждането на нов водопровод

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679