Дани Каназирева: Властта избяга от сесията и засили съмненията за корупция

“Съюз за Пловдив” иска експертиза за качеството на ремонта и вложените материали

Мнозинството на Тотев и ГЕРБ в Пловдив умишлено провали извънредната сесия на Общинския съвет, на която администрацията трябваше да даде подробен и ясен отчет как са изхарчили 20 млн. лева, предоставени безвъзмездно на Пловдив по Оперативна програма „Региони в растеж“. Управляващите инструктираха своите съветници да не дойдат на заседанието, за да не бъде достигнат необходимия кворум. Така гражданите на Пловдив не чуха как са изхарчени парите за ремонти и благоустрояване в зоната между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Марица юг“. С доклада на зам.-кмета Кацарски, представен часове преди сесията и само от няколко хвърчащи листа, съвсем се оплетоха в лъжите си – от него става ясно, че например ул. „Козлодуй“ е възложена за ремонт по проекта по договор с „Агромах“ ЕООД, по-късно обаче се възлага и изпълнява от район „Централен“ със средства от общинския бюджет, като реално плащането се дублира. Същото се повтаря и при други включени в проекта обекти.

Въпросът е два пъти ли плащаме за ремонт на една и съща улица?

“Бягството засили съмненията за корупция. Поискахме прозрачност, а те отговориха с повече тъмнина. Не уважиха дори многото граждани, които бяха дошли да чуят сами отговорите. Така направиха пропастта още по-дълбока – от едната страна сме хората, които работим и си плащаме данъците, а от другата страна са те, които харчат нашите пари на тъмно. Не може да харчиш над 20 млн. лева и да не се явиш и отговориш на поставените въпроси. Това е недопустимо, коментира инициаторът за свикването на извънредна сесия, Дани Каназирева.

Съветниците от “Съюз за Пловдив” раздадоха на дошлите хора червени “антистрес” сърца, за да осмеят надменното поведение на кмета и екипа му.
“Те са похарчили близо 90 хиляди лева за рязане на ленти и антистрес сърца, с които да популяризират проекта. Не открихме нито един пловдивчанин, който да е получил такъв сувенир. Държим да им го напомним”, обясни Каназирева.

“Съюз за Пловдив” припомни една от критиките си към изпълнението на проекта – че само на малка част от улиците са подменени водопровода и канализацията. Повечето от тях продължават да са с амортизирана подземна инфраструктура от средата на миналия век.

“Само преди седмица нарекох това “бомба със закъснител”. После започнаха дъждовете и всички видяхме, че дори улиците с подменени водопроводи останаха под вода – това са “Лъджене“ и „Георги Мамарчев“. Канализацията на всички от ремонтираните наскоро булеварди не издържа. Предупреждавахме за тази опасност и за жалост се оказахме прави”, каза още Дани Каназирева.

Съветниците припомниха, че са правили много опити за диалог с кмета Иван Тотев и екипа му, но властта винаги е реагирала надменно. Целта на искането на доклад за изпълнението на строително-монтажните работи по проекта бе да се направи анализ на пропуските, за да не бъдат повтаряни. Вместо това управляващите отново избраха конфронтацията.
“Съюз за Пловдив” настоява да бъде възложена и изготвена техническа експертиза от независими външни експерти, която да установи спазена ли е конструкцията на пътя съгласно проекта, да се вземат проби от положените настилки, изпълнени ли са правилно наклоните за отводняване на улиците, както и да се установи какви материали са използвани и какви са заложени по проект.

Нека не мислят, че с неявяването си днес темата е приключена.

Сега започва, още повече, че от самите строителни фирми, които работят на място коментират, че вместо материалите, предвидени по проекта са влагани други, които обаче са два пъти по-евтини“, в заключение заявиха от „Съюз за Пловдив“.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 419 

Последни позиции

Каназирева: От новите 33 случая трима са в болница, останалите на домашно лечение, няма основание за паника

Каназирева: По мярката 60/40 имаме одобрени над 800 заявления за над 14 000 лица

Каназирева: Създадена е организация в болниците, която да осигури лечението на пациенти с COVID-19, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система

С различни прояви област Пловдив отбеляза Международния ден на безопасността на движението по пътищата

Областният управител Дани Каназирева връчи дипломите на отличници на Випуск 2020 на ЕГ „Пловдив”

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679