Дани Каназирева: Бус лентите ще донесат нови задръствания и конфликти

Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева реагира остро срещу най-новата идея на кмета Иван Тотев за движението в града. Този път общината възнамерява да разчертае бус ленти на най-натоварените пътни артерии, без обаче да разшири съществуващата инфраструктура.

„Бус лентите са полезни само в градове с модерни булеварди и редовен градски транспорт. В Пловдив този експеримент ще доведе до огромни задръствания, защото трафикът на най-натоварените булеварди ще трябва да се събере от две ленти в една например. Резултатът ще са нови тапи и всекидневни конфликти, разправии и произшествия“, прогнозира Каназирева.

Вчера кметът обяви, че ще поиска от фирмата-изпълнител да включи в Генералния план за организация на движението създаването на бус ленти на „7-8 централни кръстовища“. „Съюз за Пловдив“ не приема поредните действия на тъмно, без да са подложени на обществено обсъждане и без да е потърсено мнението на експертите.

Дани Каназирева припомня, че според сегашния график на градския транспорт, в огромна част от бъдещите бус ще минават само по 20 автобуса на час. Това означава части от булевардите да трябва да стоят празни през по-голямата част от времето, докато останалите ленти са задръстени.

„Просто не се прави така. Бус лентите са много полезни, само когато по тях се движат автобус след автобус и хората имат истински стимул да използват градския транспорт. В подредените градове това наистина води до облекчаване на движението. В Пловдив ще имаме само конфликти и задръствания“, допълни Каназирева.

„Съюз за Пловдив“ призовава общинското ръководство да консултира своята идея, за да бъде намерено доброто решение. Според съветниците, инвестицията за очертаването на бус ленти ще бъде чисто прахосничество, защото няма да подобри трафика в Пловдив.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 112 

Последни позиции

Дани Каназирева: Не трябва да се допуска МБАЛ „Св. Мина“ да последва съдбата на Белодробна болница

Дани Каназирева: “Съюз за Пловдив” с мерки за отпушване на трафика

Дани Каназирева пита кмета за бул. „Марица – север“ и бул. „Македония“

Евелин Парасков: Продължението на „Македония“ ще улесни трафика

Дани Каназирева: Пловдив сред рекордьорите по инциденти на пешеходните пътеки

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679