Дани Каназирева: Готова ли е общината за защита на личните ни данни?

Председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева внася питане до кмета за готовността на Община Пловдив да защитава личните данни на гражданите.
Повод за това е новият Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, който влиза в сила на 25 май, т.нар. GDPR. Там са посочени задълженията на институциите и много нови правила при обработване на личните данни на физически лица.
„Регламентът влиза в сила този месец и е много важно Община Пловдив да има юридическа и техническа готовност. И досега е имало мерки за защита на личните данни, но в Регламента те са завишени, а правата на гражданите са разширени. Това се налага, защото примерите със злоупотреби с ЕГН са безброй“, коментира Каназирева.
Съветничката припомня, че общините и здравните заведения масово работят с личните данни на гражданите, а също така и с чувствителни данни за здравословното им състояние. ЕГН-та на хората са навсякъде – в системата ГРАО, при разпореждането с имоти и настаняване в общински жилища, при отпускане на социални помощи, търгове, концесии, назначаване на работа.
„С нашите лични данни работят стотици служители и не е за учудване, че има толкова много измами. Затова Европа съвсем основателно затяга режима за защитата. А за нарушителите са предвидени драстични глоби“, предупреди Каназирева.
Новите правила бяха подробно разяснявани на пловдивската администрацията от представители на Комисията за защита на личните данни.
Дани Каназирева очаква от кмета на Община Пловдив отговори:
Взети ли са предвидените в Регламента организационни и технически мерки за защита на личните данни? Назначено ли е длъжностно лице по защита на личните данни, както изискват правилата? Приета ли е процедурата по даване на изрично съгласие за обработване на личните данни, както и процедурата по запознаване на лицата с техните права? Въведена ли е система за управление на сигурността на личните данни?
Това са само част от въпросите, на които съветниците от „Съюз за Пловдив“ чакат отговори.
„Това е особено важно за гражданите и за фирмите, които трябва да бъдат сигурни за личните си данни“, подчерта Дани Каназирева.

Запишете се, за да получавате преди всички новините за Пловдив

   
Брой прочитания: 468 

Последни позиции

Инж. Владимир Кисьов: Цял квартал чака напразно две години обещания от общината парк

Дани Каназирева: Кой поръча на Община Пловдив да поиска летището?

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Събарянето на Партийния дом за Опера е класически пример на сметка без кръчмар

Дани Каназирева: Категорично против поредния удар върху малкия и среден бизнес

Каназирева предупреждава: Общината превръща „Колодрума“ в черна дупка

Съгласен съм за обработка на лични данни на основание чл. 6 "а" от Регламент 2016/679